Trav

Läkarens besked: ”Inte trycka ner gaspedalen”

Peter Ingves berättar om vägen tillbaka efter utmattningen • Kusklivet • V75-segern • Tröttheten: ”Svag i kroppen”

Av: 

Andreas Örtengren

Peter Ingves försvann från travscenen och stack till Finland då han drabbades av en depression.
Peter Ingves försvann från travscenen och stack till Finland då han drabbades av en depression.

TRAV

Proffskusken Peter Ingves tog en paus från travet på grund av depression.

Nu berättar han om den första tiden efter återkomsten.

– Jag är fortfarande väldigt trött, svårt att beskriva, säger 61-åringen till Trav365.

Stjärnkusken Peter Ingves har varit verksam sedan 1970-talet och haft en mycket framgångsrik karriär.

61-åringen har bland annat vunnit storloppen Drottning Silvias Pokal, StoChampionatet, Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Genom åren har den finske catchdrivern kört stjärnhästar som Commander Crowe, Camilla Highness och Pato.

Genom sitt glada, skämtsamma sätt – alltid med glimten i ögat har han vunnit travpublikens hjärtan.

Kuskstjärnan försvann: ”Svajig i måendet”

Men i februari i år försvann han plötsligt från travlivet. Han saknades på banorna och körde inga fler lopp.

När Trav365 slutligen kom i kontakt med honom fanns han i Finland och bodde hos delar av sin familj – långt ifrån vardagen i Halmstad.

Jag är utmattad, svajig i måendet och kan inte säga något om när jag kan återvända, berättade Ingves.

Nyheten om att Peter Ingves drabbats av depression och utmattning slog ner som en bomb i trav-Sverige och stödet blev massivt.

Men i mitten av april, efter två månaders frånvaro, gjorde han comeback på sin hemmabana Halmstad.

Den efterlängtade återkomsten började försiktigt med ett fåtal körningar.

Det blir som att börja om på nytt, sa han då.

”Svår balansgång – negativa tankar”

Nu har ytterligare drygt tre månader passerat och även om Peter Ingves är nöjd med att kunna vara tillbaka så är han långt ifrån helt återställd.

Utmattningen gör sig ofta påmind och vissa dagar tar tröttheten över, vissa dagar då finns krafterna där.

– Just nu känns det helt okej, jag har kommit igång och kört lite lopp, men ibland blir jag väldigt svag i kroppen, men då får jag göra så gott det går. Jag försöker komma igång ordentligt men samtidigt gäller det att inte ta på mig för mycket, men det är lättare sagt än gjort, säger Ingves och fortsätter:

– Det är en svår balansgång och denna vecka har jag kört lite mer och nästa blir det lite mindre. Det är tydligt att jag blir väldigt utmattad när det blir för mycket, men det är inte alltid så lätt att säga nej heller. Jag vet inte om det var rätt eller fel att komma tillbaka så snabbt. Ibland känner jag en sådan grym trötthet som är svår att förklara. Ena dagen har jag mycket negativa tankar och en annan dag känns det mycket bättre.

Peter Ingves berättar om balansgången – att inte ta på sig för mycket jobb.

”Tycker man ska tänka sig för”

Efter att kuskstjärnan gick ut med hur han mådde så har debatten om psykisk ohälsa ökat inom travet.

Flera travtränare och kuskar har gått i Ingves uppriktiga spår och berättat om sina psykiska besvär, däribland Peter Untersteiner som periodvis under många år lidit av depression och nu avbrutit livet som kusk.

Peter Ingves anser det är viktigt att problemet dras upp till ytan och har själv haft stor hjälp av flera av sina kuskkollegor i jakten på ett stabilare mående.

– Jag tror det ser ut så här i samhället och även inom travet. Det kan bli lite för mycket ibland. Sedan har ju pandemin ställt till det för många. Jag tycker man ska tänka sig för och lyssna på kroppen. För min del var det viktigt att berätta hur det låg till, då slapp det bli en massa snack.

– Jag har pratat med med flera av mina kompisar inom travet. Många av dem har också haft det tufft och det är extra skönt då de vet vad det handlar om, det blir liksom lättare att prata då. Även de som är yngre borde fundera lite mer, så att det inte tar mer än vad det ger. Jag förstår att man är rädd om sina körningar men det borde inte vara så.

Vilka reaktioner har du mötts av sedan du kom tillbaka?

– Om jag bara ser på mig själv, så kände jag mig lite bortglömd, som att jag fick börja från noll. Det är så i den här branschen och man kan inte leva på gamla meriter. Jag fortsätter känna mig för, ibland är det roligt och ibland lite tuffare men jag ska inte pressa mig själv och kroppen för mycket. Men alla på banan har varit väldigt glada och trevliga, bara positivt.

Du var tidigare sjukskriven. Vad säger läkaren och vilken hjälp får du nu?

– Jag äter fortsatt medicin, sömntabletter då jag ibland har väldigt svårt att sova. Jag tar promenader och har en bra kontakt med min läkare. Han brukar säga att jag inte ska trycka ner gaspedalen. Just hästkörandet är inga problem men däremellan är jag väldigt trött, så jag tar en dag i taget.

Peter Ingves vann på V75 med Versace Broline (Axevalla).

Framgången på V75: ”Kändes jättebra”

Den senaste tiden har de sportsliga resultaten höjts för Peter Ingves.

V75-seger på Axevalla med Joakim Lövgrens Versace Broline (ägare Sven-Göran Sjöström) och några dagar efteråt så körde han in 100 000 kronor genom andraplatsen för Amour a Belle under Hugo Åbergs-kvällen (V75).

– Naturligtvis kändes det jättebra att vinna på V75 och om vi talar om Amour a Belle så hade hon nog vunnit om upploppet varit lika långt som Axevallas, hon gick jättebra till slut. Hon tränas av Mattia Orlando och då jag kan italienska så hjälper jag honom en del och vi är goda vänner och umgås en del.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Mår stundtals mycket dåligt och tar timeout”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Halmstad