Hanna hetast i landet: ”Det går fantastiskt bra”

Travtränaren om årets jättesuccé • Imponerande statistiken • V75-skrällarna: ”Ett jäkla självförtroende”

Publicerad 2024-02-15

Hanna Olofsson är årets segerrikaste tränare med en segerprocent på 40(!).

Sveriges segerrikaste tränare 2024 heter Hanna Olofsson.

Nu jagar 39-åringen nya vinster – detta på V75 från Bergsåker.

– Det är mycket som fallit på plats, säger hon.

Förra veckans omgång på V75 blev synnerligen svårfunnen och ingen spelare hittade alla sju vinnarna. Detta innebär att en ensam spelare kan vinna hela 75 miljoner kronor när Bergsåker tar hand om lördagens omgång på V75.

En tränare som är stekhet för tillfället är Bodens Hanna Olofsson.

Hanna toppar listan

Hittills har stallet vunnit 21 lopp på 53 starter och på det ligger hon i topp i Sverige i år.

– Det går fantastiskt bra och jag har väl inget jag kan peka på specifikt varför. Det är mycket som fallit på plats och vi har kommit rätt på det och sluppit sjukdomar. I stort sett har vi kunnat träna precis som vi velat, det var några dagar som det var över 30 grader kallt som vi fick ställa in, säger Hanna Olofsson.

På lördag skickar hon tre hästar till Bergsåker och väljer att inte köra själv.

– Vi har lite kort om personal just för tillfället och jag är gärna hemma och tränar och se till att allt flyter som det ska. Jag ser ingen prestige i det även om det är väldigt kul att köra lopp, dessutom har jag hjälp av skickliga kuskar, fortsätter hon.

Först ut är 8 Magical Survivor i V75–6 som kommer med tre raka segrar.

– Han har varit jättebra och allt tyder på att han gör en bra insats igen. Tyvärr så drog han ett mycket dåligt spår vilket gör att han måste ha mycket tur och på V75 är det väldigt svårt att vinna från ett sådant läge. Han är ung och har framtiden för sig och detta är inte hans viktigaste lopp i karriären. Jag hoppas att han får ett fint lopp och sedan får komma till slut, han är mycket snabb i benen.

V75-optimismen: ”Hittat stilen”

Tre segrar i rad har även 4 Humble Stance i V75–7.

– Han har verkligen hittat stilen på slutet och lekt sig till segrarna med krafter kvar. Han känns jättefin i träningen och är som en unghäst i hagen.

Vad är det som gjort att han hittat rätt på slutet?

– När han kom till oss i somras kändes han jättebra och vi valde att kvala honom direkt och sedan starta. Han har galopperat mycket tidigare och han inledde också med galopper hos oss också. Det var i svängarna han hade störst problem och han agerade lite fegt och tog till galopp i stället för att hjälpa till. Jag ville att Jenny Engfors skulle prova att köra honom, jag tycker att hon är väldigt duktig på att hålla i den här typen av hästar och förivrar sig inte. Det gick bra och hästen har fått ett jäkla självförtroende och nu är det han som skriker och gapar för att synas och höras.

Är det galopprisk även om han skött sig i fem starter i rad?

– Nej, det tycker jag inte, men om kusken trycker av honom från start så är det risk för galopp, nu kör Mats E Djuse och han är säker och det oroar mig inte.

Humble Stance tog tredje raka segern senast på Skellefteå.

”Räknas tidigt”

Hur ser du på segerchansen?

– Han har varit så pass fin i flera starter i rad och blir bara bättre och bättre. Hade han inte galopperat så mycket hade han säkert haft mer pengar på sig och det hoppas jag att han kan ta igen framöver. Jag tycker att han ska räknas tidigt.

Du har även 11 The Oak L.A. i loppet, hans möjligheter?

– Tyvärr fick han ett dåligt spår och jag ligger lågt även om han håller fin form och gör sällan eller aldrig ett dåligt lopp. Ove A Lindqvist som kör får smyga med i ryggar och köra till slut.

Hanna Olofsson hästar har tävlat på isbanan ett längre ett tag.

Nu blir det grusbanan vilket kan vara en faktor.

– Det beror på. Är det kallt och det är hård botten i banan är det inga problem. Skulle det däremot bli milt och lite tungsprunget vore det ett stort handikapp. Jag kommer att köra med kortare brodd på alla tre och gör inga ändringar i övrigt, avslutar Olofsson.

Joakim Brundin, Kanal 75

En smickrande lista för Hanna Olofsson.
Hanna Olofsson.

Följ ämnen i artikeln