Trav

”Varje morgon är det en känsla av tomhet”

Tränaren Johan Svensson om den stora saknaden efter Farlander Am: ”Varit helt nere i källaren”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

V75-stjärnan Farlander Am skadade sig allvarligt i hagen – hans liv gick inte att rädda.

Nu berättar tränaren, Johan Svensson, om saknaden, sorgen, de uteblivna drömmarna – och det enorma stöd han fått från trav-Sverige.

– Det har varit nattsvart och vissa nätter har jag knappt sovit, men jag måste kämpa vidare, säger den 39-årige amatören till Trav365.

Farlander Am var V75-hästen som vid flera tillfällen kittlade en hel travnation.

Hästen kom till tränaren Johan Svensson i mars förra året.

Efter några månader av förberedelse startade Johan igång honom och det syntes tidigt att något hade hänt.

Hästen radade upp fina prestationer och tog sammanlagt fem (!) triumfer i travets elitserie V75.

”Djupt tragiskt”

Men det var inte bara segrarna som stack ut, utan även sättet han tog dem på.

Amatörtränaren från Halmstad, Johan Svensson, visade med all tydlighet hur mycket han trodde på sin nya stjärna och resultaten talar sitt tydliga språk.

Resan förbi de olika klasserna gick fort och det var bara en tidsfråga innan stjärnhästen skulle ha nått gulddivisionen.

Men måndagen den 26 april i år hände det otänkbara för alla som investerar sin själ och den mesta av dygnets alla vakna timmar med sina djur.

Farlander Am skadade sig så illa i hagen att hans liv inte gick att rädda – en händelse som satt djupa spår i tränaren, vännen och följeslagaren Johan Svensson.

– Det är en tung dag och djupt tragiskt, sa han till Trav365 då.

”Varit nere i källaren”

Med en dryg veckas distans till den djupt tragiska olyckan berättar nu den 39-årige amatörtränaren om saknaden och det abrupta slutet.

– Det har varit jobbiga dagar och helt nattsvart. Jag har varit helt nere i källaren men jag måste ju samtidigt kämpa för att ta hand om de andra hästarna. Men varje morgon är det en känsla av tomhet när jag kommer ner till stallet och ”Farlander” inte är där. Han betydde så otroligt mycket för mig på så många sätt. Han förändrade ju även mitt liv det senaste året, säger Svensson.

Farlander Am i närbild på upploppet.

Foto: Lars Jakobsson / TR BILD

”Hade extrem otur”

Olyckan skedde under söndagen och blev en påminnelse om hur snabbt tillvaron kan förvandlas från ljus till mörker.

Trots att Johan for i ilfart till djursjukhuset när skadan upptäcktes så kunde inte hästens liv räddas.

– Farlander Am hade aldrig några problem egentligen, det var en häst allt bara flöt på med. Jag har tänkt mycket på det som hände? Hade man kunnat göra något annorlunda. Det känns tröstfullt att veta att det hade vi inte kunnat göra. Hela händelsen spelades in av videokameror. Vad var alternativet? Han måste ju få gå fritt, man kan ju inte låsa in hästarna. Många tankar som for runt i huvudet. Han hade helt enkelt en extrem otur.

Hur var det att se videobilderna?

– Det var fruktansvärt, han stod på tre ben när vi hittade honom, jag har knappt kollat ordentligt faktiskt för jag tycker det är så jobbigt. Men just då hoppades jag att vi skulle kunna rädda honom från den skada i hasen han ådrog sig, men jag fick tidigt besked om att det inte såg bra ut. Jag har sovit väldigt dåligt vissa nätter, men jag måste ju kämpa vidare.

”Insåg tidigt han skulle bli bra”

Johan Svensson är så kallad b-tränare på Halmstadtravet och har för närvarande fyra hästar på sin träningslista.

Farlander Am tog sig in i trav-Sveriges elit med storm och satte även sin tränare på kartan.

Hur bra han hade blivit är naturligtvis omöjligt att veta men att det fanns en potential som skulle räcka riktigt långt var tydligt.

Insatsen i bronsdivisionens final då Farlander Am lyckades vinna trots en monsteröppning (1.05,0) har etsat sig fast på mångas näthinnor.

Den klassiska svepningen på bortre långsidan den 6 september på Jägersro är en annan av de insatser som vittnade om en tävlingsindivid utöver det vanliga.

De drömmar om framtiden Johan hade är nu förlorade – men minnet av hästen och hans fantastiska prestationer lever vidare.

Jag ropade in honom på auktion och jag insåg snabbt att han skulle bli riktigt bra. Jag sa ganska tidigt att det var en häst för gulddivisionen, men nu blev det så här. Han fick egentligen aldrig visa sin botten. Vi hade planer och redan den 1 maj så var jag förhoppningsfull då han skulle ha startat i silverdivisionen på V75 från Örebro.

Kan du beskriva honom och hur var han hemma på gården?

– Han var väldigt speciell, mycket klok och lugn. Om vi skulle ge hästarna mat så hade han inga problem med att vänta på att de andra skulle få först, han visste att det skulle bli hans tur. Han hade en personlighet och utstrålning som var fantastisk, var aldrig elak och alla som ville kunde vara med honom. Det känns verkligen konstigt att inte se honom längre.

Amatörtränaren Johan Svensson vann bronsfinalen på Solvalla med Farlander Am – efter att ha vansinnesöppnat de första 500 meterna på 1.05,0.

Foto: Lars Jakobsson / TR BILD, TV12

Stödet: ”Hade aldrig förväntat mig”

Hela trav-Sverige höll under måndagen andan innan Johan själv gick ut i ATG Lives direktsändning och berättade om vad som hänt.

Stödet efteråt från trav-Sverige har varit massivt.

– Jag ansåg att det var lika bra att säga exakt vad som hänt på en gång, så att det inte skulle bli massa snack om vad som inträffat. Stöttningen från människor efteråt hade jag aldrig förväntat mig. Det är otroligt många som på olika sätt har hört av sig, jag kunde aldrig tro att han gjort ett så stort avtryck på så många. Jag är verkligen tacksam för det stödet.

Hästägaren Erland Olsson var mannen bakom Farlander Am och även för honom blev detta en oerhört traumatisk händelse.

– Han tog det också hårt, precis som jag, men till sist valde han nu att köpa en ny häst som ska till mig. Erland ropade in den treårige valacken Michelot från familjen Kolgjini. Det finns en del likheter i stammen med Farlander Am och jag hoppas han ska kunna bli den nya stjärnan, men att ersätta ”Farlander” går naturligtvis inte. Hästen har redan kommit till mig och nu ska jag fila lite på honom innan det är dags att starta.

Hur ser du på framtiden efter att något sådant här har hänt?

– Jag har aldrig tänkt ge upp eller så, jag måste fortsätta kämpa för de hästar jag har och kanske till och med kämpa ännu hårdare. Det har varit fruktansvärt tungt men nu måste jag även blicka framåt.

Farlander Am tog 12 segrar på 35 starter och sprang in drygt 1,3 miljoner kronor i karriären.

Djali Boko-sonen Michelot blev den dyraste hästen på Traveras onlineauktion (470 000 kronor).

Publisert:

LÄS VIDARE

V75-stjärnan är död: ”Det är djupt tragiskt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Hästar

Halmstad