”Jag behövde lätta mitt hjärta – klump i magen”

Gunnar Melander sökte hjälp efter jobbiga incidenten – och fann harmonin: ”Stor förändring på det mentala planet”

Publicerad 2022-06-20

Mentale coachen Stig Wiklund har efter Elitkampen varit ett stort stöd för Gunnar Melander.

De senaste veckorna har varit en känslomässig berg- och dalbana för Gunnar Melander.

Inför V75-segern i Norge mådde han så pass dåligt att han tvingades vända sig till mentala coachen Stig Wiklund.

– Jag hade en klump i magen och behövde någon utomstående att lätta mitt hjärta för, säger Gunnar till Trav365.

I samband med en intervju inför den gångna helgens V75-omgång avslöjade Gunnar Melander att det hade varit några tuffa veckor för honom efter incidenten i Elitkampen som resulterade i galopp för Stjärnblomster – och en efterföljande avstängning.

När han och Månlykke A.M. passerade mållinjen som vinnare i söndags var det som en sten som föll från gentlemannens bröst.

– Jag mår mycket bättre nu, det gör jag. Framför allt att jag kunde komma tillbaka och vara så mentalt stark i söndags. Det var en skön känsla när vi tog in på täten över upploppet. Jag kände redan 300 kvar att jag hade mycket att köra med. 100 kvar visste jag att detta skulle greja sig, berättar Gunnar för Trav365.

Hur har reaktionerna varit?

– De har varit positiva. Många som har gratulerat och det känns som om man har mycket stöd hos folket, vilket jag är tacksam för.

”Det är bra terapi”

Det såg mörkt ut när Ulsrud Tea svepte förbi Månlykke på sista bortre långsidan. Melander var dock kylig och hade en plan.

– Jag kände att vi hade kunnat svara den men kusken körde finishkörning. Gör jag detsamma vinner vi inte loppet, så istället handlade det om att se till att inte ha någon konkurrent utvändigt om mig. I stundens ingivelse måste man fatta ett beslut. Det var extra skönt då jag kände att jag kört ett bra lopp.

Finns det någon bättre terapi än att åka ut i lopp och sopa banan med finnar och norrmän?

– Nej, det är bra terapi, det måste jag erkänna, och en stor förändring på det mentala planet för mig. Jag hade förberett mig väldigt väl, precis som inför Solvalla – även om det blev fel då, och när man lyckas blir det som ett kvitto att det här är något man ska fortsätta med.

Direkt efter segern i Oslo bjöds tv-publiken på en smärre känslostorm och nu utvecklar legendaren hur han har mått sedan den där tuffa majdagen på Solvalla.

– De där jobbiga känslorna kom ungefär en halvtimme efter Elitkampen, när man hade lugnat sig. Då mådde jag inget bra. Det var en olustkänsla och jag fick en klump i magen.

Varför tog du så pass illa vid av dig just den gången?

– Jag kände att jag hade gjort en missbedömning, en sådan man inte får göra, och då mår jag dåligt. Man vill ju undvika att förstöra för någon annan, sådan är jag som person. Det är klart att jag vill vinna, men bara med schyssta medel. När det blir fel tappar jag tjusningen för det hela.

Gunnar Melander berättar om de tuffa känslorna efter Elitkampen. Det blev så jobbigt att han tog hjälp av den mentale coachen Stig Wiklund.

”Var nere i källaren mentalt”

Där och då mådde 75-åringen inte bra och för att komma på bättre tankar vände han sig till sambon Anna Maria, och mentale coachen Stig Wiklund.

Wiklund, med mer än 30 år i branschen, har under sin karriär bland annat hjälpt flera idrottsstjärnor, som Frida Karlsson och Johan Olsson.

– Jag har haft kontakt med Wiklund sedan början av 90-talet, det är ingen ny grej, men återupptog detta för något år sedan. Han har vissa verktyg om hur man ska vända negativa saker till positiva. Jag tycker om att vara frisk och må bra. Vi kommer faktiskt från samma kommun, han och jag.

– Jag är normalt sett väldigt stark mentalt och har varit intresserad av det mentala hela mitt liv. Däremot är jag känslosam åt det andra hållet, men långt ifrån att bli deprimerad. Jag har haft ett väldigt bra liv hela tiden. Det var där när frun min gick bort för elva år sedan som jag var nere i källaren för första gången mentalt. Man måste dock alltid försöka ta sig ur sådant som man själv inte kan påverka.

Vad har du för råd till dina kollegor om de själva tvingas genomlida samma saker du?

– Jag har en sambo som stöttar mig till 150 procent men för mig har det varit viktigt att söka hjälp av någon utomstående. En som kan komma med råd på hur man ska gå vidare. Det är ingen lätt bransch och ibland behövs det någon som man kan lätta sitt hjärta för och prata om det innersta.

Jagar revansch på Odd Herakles

Gunnar har nu hittat harmonin igen efter de tuffa veckorna efter Elitkampen. Månlykke A.M. är även han tillbaka som en vinnare.

Snart ska det folkkära radarparet ut på nästa äventyr då en landskamp för kallblodshästar väntar i finska Härmä. Slaget inträffar på Midsommardagen och Melander är väldigt sugen på att ta revansch på en viss norrman...

– Jag läste nyss att Odd Herakles ska komma. Vi far ju dit för att vinna och hoppas kunna ge honom en match. Det kommer att bli en rolig upplevelse och hästen känns väldigt fin efter Norge-starten. Månlykke har aldrig varit på en färja tidigare men är lugn och gillar att resa.

– För egen del ska jag försöka göra så att jag är i så pass bra form som möjligt på det mentala planet. Nu har jag fått några nya verktyg för det. Det är inga hemligheter utan jag mediterar en del. Då tänker jag på så lite som möjligt, för att lugna mitt inre och bli skärpt.

Under midsommar ska Månlykke A.M. försöka ta revansch på Odd Herakles.

”Då är det svårt att sluta”

Det går inte att underskatta betydelsen som Månlykke haft för att Gunnar, trots sin ålder, fortsatt tjusa travpubliken runt om i Norden. Efter det tragiska beskedet att pappa Månprinsen A.M. lämnat jordelivet hade tränaren, med en stor sorg i hjärtat, lätt kunnat hänga upp tävlingsdressen och påbörjat sitt liv som pensionär. Nu gör dock Melander och sonen stor succé.

– Han har naturligtvis gjort att jag fortsätter och håller på med detta. Jag tänkte avsluta min träningsverksamhet när Månprinsen slutade men då kom ju hans son och var så här bra. Då är det svårt att sluta.

– Det är en lugn och flegmatisk häst men som alltid vill vinna.

Par i vinnarskallar alltså?

– Ja, jag tycker också om att vinna, avslutar Gunnar med ett skratt.

Följ ämnen i artikeln