”Fruktansvärd smäll – trodde att det var slut”

Travlegendaren Torbjörn Jansson talar ut om livet som kusk och tränare: ”De största kraven ställer man själv”

67-årige Torbjörn Jansson är en av de allra största inom svensk travsport.
67-årige Torbjörn Jansson är en av de allra största inom svensk travsport.

Torbjörn Jansson är en av de största inom svensk travsport.

I podden ”Hovavtryck” berättar han öppenhjärtigt om en karriär kantad av framgång – men också om den ständiga pressen, olyckorna – och hjärtattacken som nästan avslutade karriären.

– Jag var blek och tvingades rätt upp på operation, säger den 67-årige kusken i podden.

Torbjörn Jansson är en av de allra största inom svensk travsport genom alla tider.

Han har vunnit i princip alla stora travlopp som går att vinna och kört stjärnhästar som Meadow Road och Peace Corps.

67-årige Jansson är numera enbart kusk men har under större delen av sin karriär även varit verksam som tränare.

För sin betydelse för travet blev han 2018 utsedd till hedersambassadör och senare samma år även invald i travets Hall of Fame.

Pressen: ”Kolossalt ansvar”

I podcasten ”Hovavtryck” med Matteus Lillieborg berättar Torbjörn om sin karriär som inneburit gigantiska framgångar, men också en stor press – både utifrån men också från sig själv.

– Man har ett kolossalt ansvar, en ständig huvudvärk. Det är en jättestor press på en travtränare. Så ska man prestera som kusk och svara vettigt och sakligt till folk, samtidigt som man ska prestera på topp, det är inte många yrken som har så många detaljer som måste funka. De största kraven ställer man själv. Gör man inte det kommer man ju ingenstans.

”Bägge hästarna dog – trodde det var slut”

Flera olyckor har satt tillfälligt stopp för Torbjörn genom åren men varje gång har han rest sig upp och kommit tillbaka – många gånger har återkomsten varit rekordsnabb.

En av de värsta händelserna inträffade 1986 på Solvalla då den 32-årige kusken och tränaren skulle köra ett träningsjobb.

Men något gick fruktansvärt fel.

– Jag körde ett snabbjobb med en häst som hette Horns Hooter tidigt en måndagsmorgon på Solvalla. Så var det en annan häst som Jim Frick hade i träning och han hade slagit ur sin kusk. Jag körde i 10-tempo i första sväng, sen kom den andra hästen lös skenande i bakvarv, efter ytterkanten. Men så helt plötsligt tvärkastade han på mig. Det blev en fruktansvärd smäll, faktum att bägge hästarna dog. Jag bröt bägge lårbenen. Jag såg honom några ögonblick innan men hade ingen chans att göra något, säger Torbjörn i podcasten och fortsätter:

– Då när jag låg där trodde jag att det var slut, nu är karriären slut. Jag trodde att nu blir det rullstol då benen låg åt alla håll. Jag kördes till Karolinska Sjukhuset och där stod de två bästa kirurgerna i Sverige. De tog hand om mig, återigen tur att de var lediga. De opererade länge, skruvade och spikade ihop benen på mig. När jag vaknade låg jag i respirator.

Matteus Lillieborg och Torbjörn Jansson inför podcasten ”Hovavtryck”.
Matteus Lillieborg och Torbjörn Jansson inför podcasten ”Hovavtryck”.

Hjärtattacken: ”Var blek”

För två år sedan, nyårsaftonen 2019, drabbades Torbjörn Jansson helt plötsligt av en hjärtattack.

I podden berättar han vidare om hur han upplevde händelsen.

– Det var mitt på dagen och vi besökte en bekant till min fru Eva. Jag var trött och hängig, fick sätta mig ner så jag anade att det var något fel. Eva såg att jag var blek så då ringde hon ambulansen. Jag kom in till Akademiska sjukhuset och rätt upp på operation. Först tänkte jag att nu kör jag inget mer men blev snabbt starkare. Värdena är fortfarande bra och jag går på regelbundna kontroller.

Torbjörn Jansson har vunnit det mesta som går att vinna inom travet. Bilden till vänster: Guldklockan från 2019. Bilden till höger: Segern i Elitloppet med Meadow Road (1985).
Torbjörn Jansson har vunnit det mesta som går att vinna inom travet. Bilden till vänster: Guldklockan från 2019. Bilden till höger: Segern i Elitloppet med Meadow Road (1985).
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN