”Solen går upp även om det går åt helvete...”

Stjärntränaren stänger in sig efter invigningen: ”Nu gäller det att fokusera”

Publicerad 2022-05-29

Om några timmar ska Daniel Redén försöka försvara titeln i Elitloppet.

Demontränaren har två av favoriterna till slutsegern: Don Fanucci Zet och Hail Mary.

– Men går det åt helvete, så går solen upp i morgon också, säger han till Trav365.

LÄS ALLT OM ELITLOPPET
HÄR

När dessa rader skrivs så ekar hyllningarna till Elitloppsdeltagarna på Solvalla i Stockholm.

Om några timmar ska årets vinnare av superloppet med fem miljoner kronor i förstapris koras.

Trav365 fick en pratstund med nyckeltränaren Daniel Redén som har chansen att försvara titeln med Don Fanucci Zet.

Han har även med snackhästen Hail Mary och skrällen Snowstorm Hanover i loppet.

Hur är känslan?

– Det är rätt lugnt ändå. Jag blir lugn av att se hästarna komma ut och gå. Dom håller sig lugna, ser fina ut, allting är bra, säger Redén.

”Ibland glömmer han bort att springa”

Elitloppshästarna kom till Solvalla under lördagen och har bevakats i snart ett dygn. Hur har det upplägget funkat för dina hästar, med övernattning på Solvalla?

– Skötarna är nöjda, det har fungerat väldigt bra.

I fjol vann Don Fanucci Zet Elitloppet inför tomma läktare. Att det i år är tusentals högljudda travfans på plats kommer att gynna stjärnhästen, enligt tränaren.

– Ja, han är mest gynnad av att höra dom. Han är ganska lat och ibland glömmer han bort att springa, så han är mest gynnad av det.

Redén intervjuades inför Solvallapubliken tidigt under söndagen och berättade att han kommer ge nye kusken på Hail Mary, noggranna instruktioner.

– Det var lite överdrivet. Det är små detaljer, ett led i matchningen. När han ska lägga på en sidstropp och inte och hur han ska hålla honom i munnen. – Det är för skolningen. Jag vill fördela så att han ska driva bättre bak, så att han kommer lite mer på steget. Det är nördiga saker.

Det kanske är skillnaden också?

– Ja, kanske. Jag säger allt jag har i huvudet, så är det.

Din känsla kring Snowstorm Hanover?

– Det är en jättebonus att han är här. Han har gjort det själv, man vet inte med den dåren, det kan bli vad som helst. Jag är lite orolig med publiken i dag, när han ska snurra iväg innan start, du vet, ja, fan…

Har du varit nöjd med sista träningsjobben?

– Mycket bra! Jag körde bara ”Fanucci” och ”Hail” och kan inte vara mer nöjd. Går det åt helvete, så går solen upp i morgon också och vi letar varför det går åt helvete. 

”Mina hästar gillar inte det...”

Redén tog ingen seger på Solvalla under lördagen. Då stod regnet som spön i backen och banan var hård. Under söndagen är det uppehåll och nya förutsättningar.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bättre känsla i dag. I går var det ganska grovt grus som låg på banan och mina hästar gillar inte det.  Jag tror banan blir bra, jättebra.

Men det gick fort i loppen i går också.

– Det är något magiskt med den här helgen, det går fort, även om hästarna skulle springa i gyttja. Det är något konstigt alltså.

Vad tror du krävs för att vinna Elitloppet i dag?

– Ja, det kommer krävas, det såg jag ju, dom kommer med toppform grabbarna nerifrån. Jag har lagt all fokus på mina hästar inför Elitloppet, det är kanske det är därför det var lite svajjigt resultat i går, jag har inte haft hundra koll på dom andra, det var lika inför förra året.

I fjol vann Don Fanucci Zet på ett nytt löpningsrekord i Elitloppet, 1.08,9, tror du det kommer krävas en snabbare tid i år?

– Det vet man aldrig. Det kommer krävas en enormt prestation av den hästen som vinner i dag.

Du känns väldigt harmonisk, är det så?

– Jag är harmonisk. Jag ska försöka hålla det som en vanlig tävlingsdag, värma som vanligt, inte göra något extra, då blir det bara fel. Nu gäller det att fokusera på hästarna. 

Efter invigningen stänger stjärntränaren in sig på sitt fikarum i stallet.

– Jag går upp och sätter mig på fikarummet efter invigningen, så är jag där jag ska vara, klargör han inför Trav365.