V86

Superskrällen på V86: ”Tro på högre makter”

Amatörtränaren Anna-Lena Waldén vill hedra sin avlidne far på V86 • Historia om framgång och sorg: ”Mycket känslor”

Av: 

Andreas Örtengren

För ett år sedan förlorade amatörtränaren Anna-Lena Waldén sin far – delägaren och mycket travintresserade Roland Nilsson.
För ett år sedan förlorade amatörtränaren Anna-Lena Waldén sin far – delägaren och mycket travintresserade Roland Nilsson.

TRAV

Förra året gick amatörtränaren Anna-Lena Waldéns far Roland Nilsson bort efter en tids sjukdom.

Samma dag som dödsfallet skrällvann Johan Untersteiner med familjens häst.

Nu ett år senare hoppas tränaren återigen på hjälp från ovan.

– Pappa ville så gärna se sin häst innan han dog. Nu står vi där ett år senare med samma kusk, säger 54-åringen till Trav365.

Under onsdagen saxas V86 från banorna Jägersro och Solvalla.

Omgången innehåller en stor jackpott och enligt spelbolaget ATG:s tidiga beräkningar kan en ensam vinnare ta hand om minst 20 miljoner – bara i potten för åtta rätt.

En av de hästar som skulle kunna bidra till hög utdelning är Eppur Si Muove som startar i den sjunde avdelningen (V86–7) på den skånska banan, strax utanför Malmö.

Även om den sjuårige valacken nästintill är ospelad så finns det omständigheter som gör att han skulle kunna vara intressant – i alla fall om man litar till högre makter och till viss del på kusken Johan Untersteiner.

”Viktigt att hedra pappa – känslosamt”

När amatörtränaren Anna-Lena Waldén berättar historien om hästen så är det tydligt att onsdagens V86-start rör sig om så mycket mer än ett vanligt travlopp.

Berättelsen handlar lika mycket om Anna-Lenas far Roland Nilsson som för ett år sedan gick bort, efter en tids svår sjukdom.

– Det är nu nästan på dagen ett år sedan han dog. Han ville så gärna se sin häst tävla på Halmstad men hann aldrig göra det den gången, han avled samma dag som hästen skulle tävla. Hela hans kropp och organ la av, njurarna också, han hade drabbats av en hjärtinfarkt tidigare. Det var bestämt att Johan Untersteiner (som tränade honom innan mig) skulle köra Eppur Si Muove och Johan var hans favoritkusk. Vi pratade om just det här på sjukhuset, säger 54-åringen och berättar vidare om vad som hände den där tävlingsdagen på hemmabanan Halmstad:

– Jag ville egentligen inte då åka på trav men min mamma och mina syskon sa att pappa hade velat det så vi åkte dit. Allt kändes katastrof och hästen värmde inte bra då heller. Men det var viktigt att hedra pappa med det loppet på Halmstad men jag hade inga förväntningar. ”Eppu” stod i 38 gånger pengarna och i sista sväng låg han sist, men Johan vred ut och han flög förbi alla till slut. Då är det lätt att tro på högre makter, det var otroligt känslosamt.

Bilden till vänster: Anna-Lenas morbror (Eve Atzarson) som alltid följer med på trav när ”Eppu” tävlar, samt Roland Nilsson. Bilden till höger: Anna-Lena med Peter H Sjöberg (2019, segern på V75).

Hjärnan bakom köpet: ”Peter H Sjöberg”

Anna-Lena, som till vardags jobbar med akupunktur, sökte i slutet av 2018 en ny häst efter att hennes tidigare sto Miss May lagt tävlingsskorna på hyllan.

Valet föll på Eppur Si Muove som under 2019 hann med att vinna på både V86 och V75.

– Jag bad min gode vän och medtränare Peter H Sjöberg hitta en bra häst men som samtidigt kunde vara ett projekt. Jag är egentligen ridtränare och får mycket hjälp av just Peter när det kommer till att köra jobb med honom, han är väldigt duktig.

– Året efter han kom vann han V75 på Halmstad under Sprintermästarhelgen och lite tidigare även på V86. Det var ruskiga prestationer. Hästen betyder oerhört mycket för mig och det gjorde han även för min far när han levde. Roland var först emot travet men det ändrades så till den grad att han älskade sin ”Eppu” och dessutom lusläste Travronden och alla starthästar.

Nu ett år efter Rolands bortgång ska Johan Untersteiner på nytt köra hästen. Beskriv vad du känner inför onsdagens V86-start?

– Det är mycket känslor, det är ingen vanlig häst för mig, det är ju vår häst, pappas och min. När jag anmälde till V86 trodde jag först inte han skulle komma med men det gjorde han. De andra kuskarna Stefan (Persson) och Gustav (Johansson) var upptagna, då kontaktade jag Johan som kunde. Nu står vi där ett år senare med samma kusk, det är klart att jag börjar tänka på de högre makterna igen, man vill tro i alla fall.

Johan Untersteiner har inte kört Eppur Si Muove sedan den dagen för ett år sedan då Roland Nilsson gick bort – nu är det dags igen.

”Undrar varför jag håller på med det här”

Vad tror du om loppet och börjar du bli nervös?

– ”Eppu” trivs bäst på innerspår så jag tycker spår nio bakom bilen är utmärkt. Han ska gå på innern i det längsta men han har en jäkla spurt. Han får ge järnet på slutet och Johan känner ju hästen mycket väl sedan tidigare. Han har inte vunnit på slutet men det har varit mycket otur med spår och löpningsförlopp. Jag kommer finnas på plats med min morbror, vi åker alltid på trav tillsammans nu sedan Roland gick bort.

– Jag känner mig inte särskilt nervös nu, men när väl loppet pågår då undrar jag varför jag håller på med det här.

Kusken Peter H Sjöberg, Anna-Lena Waldén och Roland Nilsson – efter segern på V75 2019.
Eppur Si Muove med Anna-Lenas barnbarn.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Blir tappad på liret – är bästa V86-spelet”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V86

Hästar

Trav

Johan Untersteiner