Högsäsong för oss som lirar...

TRAV

Hösten är här och snart även vintern.

För oss som gillar liret är det högsäsong.

Nu blir favoriterna allt sämre – och loppen ojämnare.

Dags att peta i överväxeln med andra ord.

Foto: Micke Nybrink

Inget ont om våren och sommaren, för mig får det gärna vara sommar året runt.

Men då skulle jag lägga av med spel på hästar.

Sommaren är tyvärr iskall rent spelmässigt, även om vi får se en massa fina hästar (läs storfavoriter som släpps till spets) vinna stup i kvarten. Själv är jag ingen ögontindrande travsportare, utan spelare i första hand och gläds sällan åt något annat än mina egna framgångar i totoluckan. En sån gris är jag.

Roligare blir det därför när mörkret faller och kanonerna går till vintervila. Då kan man verkligen koncentrera sig på spelet och med lite tur inser även de prispenningsfixerade kuskarna att det kan löna sig att slåss mot favoriten.

Mycket spelbara lopp

Så det kan löna sig att tagga upp ytterligare så här års. Med full koll på de lite sämre hästarna blir loppen plötsligt extremt spelbara. När hästmaterialet är halvdant kan man nämligen ofta räkna bort två tredjedelar av fältet och koncentrera sig på några få med chans.

Sommartid är nästan alla bra och positioner och slump avgör – sånt gillar inte jag.

Se så många lopp du kan

Ett bra sätt att skaffa sig nödvändig kunskap (det enda?) är att se så många lopp det bara går. Om man sedan gör det via tv, på plats eller med ATG Live spelar ingen större roll. Försök bara se så mycket som möjligt.

Nöj dig inte med att se loppen bara en gång. Spela helst in eller titta åtminstone på reprisen och försök ha koll på vad de flesta hästarna presterar. Skärskåda även de vinnande kusarna och försök bedöma om det finns krafter kvar i mål. Låt dig inte luras av det sedvanliga bullshittet att ”han blev ensam där framme, blev lat och slog av på takten”

Gå enbart på vad du ser själv, lyssna bara med ett öra på bortförklaringar och undanflykter.

Själv gillar jag listor. Så jag brukar göra en egen liras nästa gång-lista. Om det beror på att jag med åldern börjar bli senil och knappt minns vilka hästar som vann på V75 i lördags, eller om det är ett bra sätt vet jag inte. Men en egen het lista är alltid bra att ha och jag föreslår att även du gör en sådan.

Sen är det bara att vänta tills de startar – gå in på atg.se och sök på namnet ett par gånger i veckan, annars är risken stor att du missar din klaring.

Veckans tips