Trav

Lionel är inbjuden och klar för loppet

Av: 

Christoffer Wickman

Norske stjärnhästen Lionel har fått en inbjudan till Olympiatravet
Norske stjärnhästen Lionel har fått en inbjudan till Olympiatravet

TRAV

Han är en av få hästar som besegrat Bold Eagle.

Nu är norske stjärnhästen Lionel en inbjudan och klar för Olympiatravet.

– Det är meningen att jag ska köra honom själv här hemma, det ska bli kul, säger ägaren Göran Antonsen till tgn.no.

Lördagen den 1 april är det V75-finaler från huvudstadsbanan Solvalla – då börjar också uttagningsloppen till Olympiatravet som går av stapeln på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg den 29 april.

Från och med Gulddivisionen på Solvalla och fyra omgångar framåt får vinnaren av Gulddivisionen en biljett till Olympiatravet.

Förutom uttagningsloppen så har även Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet, minst fem wildcard att dela ut.

Den första fribiljetten går till norske stjärnhästen Lionel. Det skriver facktidningen Travronden.

”Verkar positivt”

Lionel är en av få hästar som besegrat det franske ”monstret” Bold Eagle, när han vann Prix de Paris i fjol. I år har han, precis som under fjolåret, varit med i de franska storloppen under vintern som bland annat Prix d´Amérique, Prix de France och Prix de Paris.

– Jag har gjort en lista med toppnamn och det kändes som ett naturligt val att bjuda in Lionel, framför allt när många i Frankrike valt att tacka nej. Lionel har stått högt på listan hela tiden och är ju en av få hästar som lyckats besegra självaste Bold Eagle, säger Jon Walter Pedersen till Trav365 och fortsätter:

– Det är viktigt för oss att få med en bra häst från Norge, med tanke på att vi ligger så nära Norge och att vi alltid har mycket publik därifrån.

Lionels ägare, Göran Antonsen, har nu tackat ja till Åbytravet.

– Det är inte ofta man blir inbjuden till såna lopp, så det var ett enkelt beslut att fatta, säger han till tgn.no.

”En fransk häst på gaffeln”

Tio hästar gör upp i Olympiatravet den 29 april på Åbytravet, och Jon Walter Pedersen berättar vad som gäller.

– Det är fyra uttagningslopp med start på Solvalla den 1 april, sedan är det i tur och ordning Jägersro 8 april, Romme 16 april och sedan Umåker 22 april. De som vinner uttagningsloppen på Solvalla, Jägersro och Romme är tvingade att starta i finalen av Olympiatravet, säger Jon Walter Pedersen och fortsätter:

– Vinnaren på Umåker 22 april får däremot välja om den vill starta i Olympiatravet eller inte. Sedan är Your Highness som titelförsvarare av Olympiatravet klar. Det gör att vi kan få allt från fem till sex wildcard, om det inte är så att samma häst vinner fler än ett uttagningslopp, då får vi ju fler wildcard.

Hur går dina tankar kring wildcard just nu?

– Vi har några hästar vi spånar på, men jag har lärt mig att det är viktigt att ha med oss wildcard in i uttagningsloppen, om exempelvis Nuncio inte skulle vinna sitt uttagningslopp men vara bra som tvåa så är det ju en sådan häst vi vill ha med. Vi kommer dela ut ett eller två wildcard ganska snart, men sedan vill jag spara på de övriga. Det viktiga är att de utländska hästarna får wildcard i tid, då de har längre resväg och behöver planera. Vi har en fransk häst på gaffeln, men jag vill inte avslöja vem det är ännu, säger Jon Walter Pedersen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!