Superstjärnans bror radar upp segrarna

Publicerad 2016-12-13

Commander Crowe var en av världens bästa hästar och sprang in 34 miljoner kronor.

Nu radar lillebror Master Crowe upp segrarna och på lördag väntar V75 på Åby.

– Enda likheten mellan de båda är en enorm vinnarskalle, säger tränaren Petri Puro.

Petri Puro födde upp, ägde och tränade Commander Crowe till seger i Svenskt Travderby och triumfer i många andra riktigt stora lopp. Efter försäljning till Frankrike fortsatte fuxen att fira enorma framgångar och vann bland annat Elitloppet.

Master Crowe har långt ifrån sin storebrors meriter men sexåringen har visat att han är en segermaskin han också. På 15 starter har det blivit tolv segrar och en tredjeplats för hingsten som även han är uppfödd, ägd och tränad av Petri Puro utanför Halmstad. De båda hästarna har samma mamma i Somack, men olika fäder i Juliano Star respektive Conway Hall.

– Master Crowe är helt olik sin bror på alla plan utom ett. Enda likheten är en enorm vinnarskalle. Annars är de olika i sin kroppsbyggnad och beteende. Commander var stor och fux och den andra är av mindre storlek och svart. Master Crowe liknar mer som morfar Mack Lobell i utseendet, säger Petri Puro.

”Är bättre i ordning nu än vid V75-segrarna”

Master Crowe har bara gjort sju starter i år men tagit sex segrar. Han vann försök och final i V75 i vintras innan det blev ett uppehåll fram till i somras då hästen blev femma och inte var som bäst. Därefter följde ett nytt längre uppehåll och i höst/vinter har Master Crowe vunnit tre gånger på lika många starter.

– Han har bekymmer med allergi på sommaren och vi har inte riktigt kommit på vad det är. Han gjorde ett lopp i somras men var sjuk då och hade något virus i sig. Då bestämde jag att vi satsar på vintermeetinget istället eftersom det gick så bra i fjol.

– Jag har matchat hästen ganska billigt i de här senaste loppen och nu känner jag att det är läge att gå ut i V75 igen. Han är bättre i ordning nu än vad han var när han vann i V75 i vintras, säger Puro.

Hur högt håller du Master Crowe? Kan det vara en häst för högsta klassen på sikt?

– Det känns som att han har kapacitet för att gå upp till Gulddivisionen. Men han måste ha mera lopp i sig och tävla kontinuerligt. Han är en bra arbetare som bara jobbar på och det är roligt att han har samma skalle som Commander Crowe. Han höjer sig hela tiden efter motståndet. När han kommer ut ur sista sväng så är det öronen bakåt.

– Han har inte varit brukad för fullt någon gång och det finns växlar kvar att dra såsom skor och rycktussar med mera.

Och väldigt travsäker är han också. Bara en galopp hittills på 15 starter. Vad hände då?

– Det var i ett amatörlopp då han blev påkörd och tappade massor, säkert 60 meter. Sedan blev han störd under vägen och blev utputtad i tredjespår när han attackerade. Trots allt strul så var han ändå fyra i mål och gick hela sista varvet själv i tredjespår.

– Enda lilla frågetecknet är startsnabbheten men jag tycker att det blir bättre och bättre. Peter Ingves säger också att hästen har blivit mycket snabbare bakom bilen.

”Vunnit lätt varje gång – bra chans igen”

På lördag avgörs V75 på Åbytravet och Master Crowe har innerspår i den andra avdelningen. Det är något som tränare Puro är nöjd med och Halmstadtränaren är optimist.

– Läget är bra och även om jag inte tror att han tar spets så får han en bra resa. Det finns ju open stretch på Åby men det är klart, att blir det tredje invändigt så kan det ju bli en fälla. Jag har kört honom i dag (måndag) och han kändes fin och har tagit senaste loppet bra.

– Motståndet är ett helt annat än vad han har mött på slutet men han har vunnit lätt och jag känner att det är dags att börja fiska efter större fiskar nu. Jag tycker att hästen är bättre formmässigt nu än vad han har varit någonsin tidigare. Det har att göra med de här tre loppen som han har fått i kroppen. Det ser spännande ut och det är klart att jag tror på min häst. Kommer han inte bort så tror jag på bra chans. Alla hästar tävlar ju med skor nu och det blir inga ändringar på något annat heller. Vi väntar med rycktussar för hästen är så ärlig och gör vad han ska ändå. Jag hoppas och tror på en trevlig vinter för hans del, säger Petri Puro.

Toppform på Othala

Du har även Othala till start i V75-5. Hästen har två segrar och en andraplats på de tre senaste starterna. Vad säger du om chanserna där?

– Othala går ingenting på sommaren men direkt när det blir kallare så börjar hon hitta formen. Efter senaste segern kan man säga att hon är i toppform. Det är en enkel häst att köra och hon är snabb ut i voltstart. Det känns som att hon ligger på sin högsta nivå just nu. Om hon kommer in i loppet från tillägg så ska hon kunna vara med där framme. En platschans och helt borta är hon heller inte. Inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75