Hästar

Profilen slutar – väljer att bli hästskötare

Publikfavoriten berättar om nya karriären: ”Man får jobba arslet av sig”

avDaniel Söderbäck

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
Den allsvenske profilen Simon Mitman lägger skridskorna på hyllan.

Allsvenske hockeyprofilen Simon Mitman, 26, lägger skridskorna på hyllan.

Nya karriären: hästskötare hos travtränaren Conrad Lugauer.

– Det är riktigt coolt, säger han.

Han har gjort sig känd som en tuff powerforward och publikfavorit i Hockeyallsvenska Vita Hästen under de två senaste säsongerna och står även registrerad för 18 SHL-matcher med Djurgården.

Nu väljer 26-årige Simon Mitman att lägga hockeykarriären och skridskorna på hyllan – för att satsa helhjärtat på sin stora hobby: trav, något som NT.se tidigare rapporterat om.

När Trav365 når 26-årige Mitman har han redan inlett sin nya karriär i Malmö. Han befinner sig hos Jägersro-tränaren Conrad Lugauer, där han lär sig jobbet som hästskötare.

– Man får jobba arslet av sig. Nu har jag bestämt mig för att lära mig hästskötar-jobbet, säger Simon Mitman och skrattar och berättar om beslutet att sluta med hockeyn.

– Det har väl vuxit fram rätt mycket på slutet, jag har tappat lite motivation.

”Många tycker det är kul”

Vad har du mötts av för reaktioner från dina hockeyvänner när du väljer att sadla om helt och hållet?

– Det har varit bra reaktioner. Många tycker det är kul att man vågar bryta mönstret helt och gå sin egen väg. De har önskat mig lycka till.

Travintresset är relativt nytt för Simon – som har växt sig starkare och starkare de senaste åren.

– Det föddes mer eller mindre från min farsa, Jimmy. Han köpte några ettåringar för tre-fyra år sedan som stod hos Per Lennartsson i Eskilstuna. Vi var där några gånger. Sedan har jag alltid gillat djur. Men det är lite samma som med hockeyn, det bor ju en liten tävlingsmänniska i en. Jag kanske har lagt tre timmar per dag på trav det senaste året.

Pappans present

Och pappa Jimmy spädde på intresset ytterligare genom att ge sin son en present förra sommaren. En vecka på gården hos Conrad Lugauer, där talangen Harran Boko står uppställd som far och son Mitman numera äger tillsammans.

– Jag fick testa på allt möjligt. Jag gick bredvid hästskötare och testade att köra häst. Det är riktigt coolt, man förstår inte vilket jobb som ligger bakom, man ser bara hälften av det som sker, säger Simon Mitman.

Just fyraårige Harran Boko har Simon och pappa Jimmy stora planer för. Hästen köptes av flera delägare, bland annat av pappa Jimmy, som ettåring. Sedan 2017 ägs hästen helt av far och son.

– När jag var hos ”Conni” (Conrad Lugauer) var det hästen jag fastnade för mest. Jag sa åt farsan att vi skulle köpa loss den när tillfälle gavs. Han galopperade hela tiden och jag tror de andra delägarna tröttnade, säger Simon.

Slog rekord

Inledningen som hästägare gick som på räls. Redan dagen efter köpet vann Harran Boko sitt första lopp och tog hem fem segrar i rad. Bland annat slog hästen rekord på 1.14,7 över distansen 2 640 meter på Gävle 16 december.

I den senaste starten galopperade hästen som ledare in på upploppet på Solvalla 30 januari i år och har sedan dess fått tagit det lugnt inför den stundande fyraårssäsongen.

– Det stora målet i år är att kvala in honom till Derbyt. Det vore självklart jättestort. Att ha en häst som ens nämns att kvala in till ett sådant stort lopp gör mig varm i hjärtat, säger Simon och fortsätter:

– Han har haft lite problem med psyket men blivit mer mogen. Han är beroende av kontinuitet och behöver sina rutiner, men han måste lära sig att gå med andra kuskar ibland och växa till sig litegrann.

Under ishockeysäsongen i Vita Hästen har Simon Mitman pendlat till Mantorps travbana för att gå på travskolan. Målet är att ta kusklicens.

– Det är självklart också ett mål i år att bli lärling.

Du vill inte bli travtränare i framtiden då?

– Det är så långt borta. Det kommer ta tid att lära sig allt det här till att börja med, det får ta den tid det tar, avslutar Simon innan det är dags att fortsätta på den nya karriären, som hästskötare hos Conrad Lugauer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav

Ishockey