Nu ska ”Zäta” göra succé på travbanan

TRAV

Han är världens hetaste hockeyspelare.

Nu satsar Henrik Zetterberg på travet ihop med sin nyförlovade Emma Andersson.

Nyligen köpte paret varsin häst – en ettåring och ett årsföl.

– Travet har alltid varit en del av mitt liv. Det ska bli spännande att följa hästarna, säger ”Zäta”.

Henrik Zetterberg har gjort stor succé på andra sidan Atlanten. Han avgjorde Stanley Cup-finalen för sitt Detroit Red Wings. Han blev poängkung och utsågs dessutom till NHL-slutspelets bäste spelare.

– Det var en helt sagolik säsong från början till slut. En fantastisk känsla som jag har burit med mig hela sommaren. Jag har precis lämnat ifrån mig bucklan som har varit hemma hos mig i 36 timmar i helgen, säger Henrik Zetterberg.

Robert Bergh tränar

Efter alla framgångar kopplar han nu av hemma i Njurunda. Tillsammans med sambon Emma Andersson satsar nu paret på travsporten. Nyligen köpte de två mycket intressanta hästar, en ettårig hingst samt ett årsföl. Båda ska tränas av Robert Bergh på Bergsåker.

– Jag är uppvuxen med trav via min pappa och farfar. Det har alltid varit en del av mitt liv. På lördagar fick man styra både middagar och kaffe helt efter V75, eller V65 som det hette förut.

– Travet är en fascinerande sport och det är häftigt att stå nära och se djuren live. Jag har själv provat på att köra lite hos Robert Bergh och det var jäkligt kul. Man tycker att det går betydligt fortare än det gör.

Hur mycket följer du travet under säsongen i Nordamerika?

– Jag följer med en hel del via internet och ATG-Live. V75 missar man inte gärna och det har blivit många tidiga morgnar. Det är annars kul att gå på trav och jag kommer att vara på Bergsåker när Sundsvall Open Trot körs.

– Jag spelar lite grann men det har inte blivit några jättevinster ännu.

Världens bästa pappa

Hästarna som ”Zäta” och Emma har köpt är dels en ettåring som heter Tsar van Buyten. Han är efter derbyvinnaren Tsar d’Inverne som ägdes av Peter Forsberg. Det andra köpet är ett årsföl med den läckra härstamningen Varenne – Super Pilaar. Pappan Varenne är världens genom tidernas bästa travhäst.

Det här stoet har dock inget namn – ännu.

– Men Emma vill döpa hästen till Sex And The City. Hennes namne, säger ”Zäta” och skrattar.

– Vi har skickat in pappren och det vore kul om det gick igenom.

Emma är hästintresserad och hennes familj har haft travhäst tidigare.

Vad har du för förväntningar på hästarna?

– Jag hoppas att de får vara hela och friska och kan börja tävla. Det är långt kvar men det skulle vara jäkligt kul om de kom till start och blev bra. Man får alltid hög puls av att se sina egna hästar tävla, säger Henrik Zetterberg som tidigare ägt hästen Rob Ridge.

Michael Carlsson