”Landets bästa kusk”

TRAV

Edlund har klart för sig

Han vinner inte mest.

Han vinner de stora loppen.

Örjan Kihlström är landets bäste kusk.

Foto: Johan Edlund.

I lördags briljerade Örjan Kihlström med tre V75-vinster efter skickligt arbete. Men det är i storlopp som han sticker ut.

Jag har rannsakat mitt minne men jag kan inte komma på ett lopp av dignitet där han förivrat sig och på så sätt förstört chansen att vinna loppet. När det väl gäller är Kihlström överlägsen.

Att han hittills i år vunnit Drottning Silvias pokal och Sto­championatet (Lie Detector), Kungapokalen och Sprinter­mästaren (Dust All Over) samt E3 (Maharajah) är ingen tillfällighet. När många av hans motståndare blir spända och handlar irrationellt i storlopp så blir Kihlström ännu mer kylig och drar nytta av konkurrenternas misstag.

Utgår alltid från hästen

En annan av Kihlströms styrkor är att han alltid kör utifrån hästens förutsättning. Ska hästen smygas så blir det en vilsam resa. De gånger som han tar ett tidigt initiativ och kör till dödens blir det nästan alltid full pott. En häst med Örjan Kihlström i vagnen når nästan alltid bästa möjliga placering.

Andra saker som gör Örjan Kihlström speciell;

Han vinner sällan med en debutant. För det är inte hästens viktigaste lopp, det kommer senare i karriären. Han kör hästarna precis som om han äger, tränar och ska ta hand om djuret dagen efter loppet.

Det är inte ofta som Kihlström kör galopp. Hans lugn och mjuka händer ger hästen trygghet och harmoni och felstegen minimeras.

Han får nästan aldrig böter för drivning. Trots det får han hästarna att gå som fortast i slutet av loppen. Jämför hans stil med många kuskkollegor.

Serveras bra hästar – såklart

Det är självklart att Kihlström kör bra hästar. Hans två största uppdragsgivare, Roger Walmann och Stefan Hultman, tillhör landets tränarelit och serverar honom ständigt fina uppsittningar. Tror dock inte att deras framgångar varit lika stora med någon annan än Kihlström bakom hästarna.

Ibland ger han sken av att vara sömnig och knappt veta vilka hästar han ska köra eller vilka motståndarna är. Inget kunde vara mer fel. Han har total koll på vilka styrkor och svagheter som konkurrenterna har. Det är mer en gång som det honom segern.

För mig är det redan nu givet att Årets kusk 2008 är Örjan Kihlström.