Derbykvalen – lopp för lopp

Foto: Örjan Kihlström och Dust All Over vinner V65-2.
TRAV

Under tisdagen avgjordes kvalen till Derbyt.

De flesta av förhandsfavoriterna kvalade in och det är upplagt för en sevärd final den sjunde september.

Här under kan du läsa hur det gick – lopp för lopp.

Foto: Örjan Kihlström nöjd efter segern med Lie Detector.

Så här ser finalen ut av Derbyt 2008: Finalen körs sjunde september.

1. Carmel

2. Evidence Ås

3. Sahara Dynamite

4. Lie Detector

5. Coktail Will

6. Lass Inspiration

7. Gossip's King

8. Shorthanded Goal

9. Wellino Boko

10. Dust All Over

11. Qato Quattro

12. Derby Clipper

Så här ser finalen ut av Derbystoet 2008: Finalen körs sjunde september.

1. Ambroisie

2. Mellby Rapp

3. Bobtail

4. Sissel Godiva

5. Charmaine Ås

6. Victoria Sisu

7. Viol Hornline

8. Flea Southwind

9. Blixtra Tånga

10. Paper Moon

11. Silky Smooth

12. Haver

21:45 Favoriten Sissel Godiva hamnade sist från start men när ungefär varvet återstod så körde Johnny Takter fram utvändigt ledaren och sedan hade det fyraåriga stoet inga som helst problem att vinna. Övertygande! Tvåa i mål slutade Paper Moon och trea Viol Hornline. Dessa tre till final. Snart blir det lottning till finalen.

– Jag är inte nöjd med kvällen, men det här förgyllde kvällen. Hon kan inte öppna någonting så hon får göra grovjobbet. Hon har bra löphuvud, sa Johnny Takter efter segern med Sissel Godiva.

21:37 Provstarter till det sista uttagningsloppet av Derbystoet.

21:26 Erik Adielsson fortsätter vinna på Jägersro. Nu vann han det näst sista uttagningsloppet till Derbystoet med Hans Adielsson-tränade Ambroisie. Favoriten Nursery Rhyme galopperade i spetsrusningen och försvann från finalen. Tvåa slutade Blixtra Tånga och trea slutade Conrad Lugauer med Silky Smooth.

– Jag har kvalat in de flesta så jag ska inte gnälla för mycket. De som kvalat in har känns mycket bra. Jag är vldigt glad det blivit tre segrar. Ambroisie visade talang tidigt men har haft problem med benen. Vi har fått ta det lugnt med henne ett par perioder. Men i kväll kändes hon väldigt fin, sa Erik Adielsson.

V65-raden blev väldigt favoritbetonad och utdelning stannade på mycket låga 13 kronor. Det blev jackpott på fem rätt och det innebär att det finns många extramiljoner att spela om nästa tisdag då V65 avgörs på Täby Galopp.

21:04 Lottningen till Svenskt Travderbys final sker just nu på Jägersro.

20:59 Evidence Ås vinner det sista uttagningsloppet till Svenskt Travederby. Efter att tidigt ha tagit hand om ledningen var seger aldrig i fara för Steen Juuls springare. Tvåa slutade favoriten Shorthanded Goal som fick ett lopp utvändigt ledaren.

20:49 De kallar till start i det sista uttagningsloppet till Derbyt. Återigen en stor favorit. Denna gång är det Shorthanded Goal som bär favoritskapet.

20:37 Favoriten Lie Detector vinner säkert för Örjan Kihlström. Device tog hand om ledningen direkt men släppte efter 500 meter till favoriten. Sedan var segern aldrig i fara för Örjan Kihlström och Stefan Hultmans supersto. Tvåa i mål en mycket tapper Qato Quattro som gick utvändigt ledaren hela vägen och höll farten mycket bra. Dessa två vidare till final.

20:28 Två minuter kvar till start V65-5. Storfavorit 5 Lie Detector som är det enda stoet som testar på att utmana killarna.

20:15 Det fortsätter med favoriter. Nu vann 7 Carmel som stog för en mycket vass slutrunda. Hästen satt sist utvändigt och tempot var mycket lågt. Men trots det kunde hästen avgöra säkert på upploppet. Tvåa i mål slutade Lutfi Kolgjini med 5 Lass Inspiration som enkelt fick ledningen och bestämma. Kunde dock inte stå emot Carmel till slut med tog säkert hand om andraplatsen. Dessa två vidare till final.

– Det var lite konstiga känslor där bak. Men jag har aldrig torskat med den här så jag var inte orolig. Vi hade bestämt att inte ladda från start. Jag vet hur snabb den här är, i sista kurvan kände jag han bet tag i grejorna bra, sa segerkusken Carl-Erik Lindblom.

20:09 De kallar till start i V65-4. Favorit 7 Carmel.

20:07 Provstarter V65-4.

19:56 Mycket tuff inledning på V65-3 där flera ekipage körde tufft från start. Vann loppet gjorde Wellino Boko som kunde ta vara på de andras misstag och körde sig till ledningen varvet från mål. Erik Adielsson och Wellino Boko gled undan enkelt över upploppet och hästen såg mycket bra ut. Tvåa i mål en positiv Derby Clipper som släppte ledningen till vinnande Wellino Boko. Dessa två vidare till finalen. Trea i mål slutade Xanthos Crown som fick ett tufft lopp utvändigt ledaren. Värdet på V65 efter tre avdelningar fortfarande 5 kronor.

– Det här blev helt klockrent. Jag var väldigt nöjd med det loppet han fick. Jag har haft Derbyt i tankarna från april-maj förra året med den här hästen. Han kan inte öppna tillräckligt för att vara med i någon spetskörning men han är väldigt rejäl av sig, sa Erik Adielsson efter loppet.

19:47 Provstarter till V65:ans tredje avdelning. Även här har vi en stor favorit i Wellino Boko. Men han får inte ha en dålig dag då det finns flera starta utmanare. Bland annat Xanthos Crown som ser riktigt fin ut. Två minuter till start.

19:34 Säker seger i andra uttagningsloppet för Dust All Over. Örjan Kihlström körde storfavoriten snabbt till ledningen och sedan var segern aldrig i fara. Tvåa i mål slutade Gossip's King efter ett rygg på ledande Dust All Over. Dessa två vidare till Derbyfinalen. Värdet på V65 enormt låga 5 kronor efter två avdelningar.

– Det var ingen större fara. Jorma kom fort lite innan mål så jag fick rycka tussarna. I en final tror jag han är klart vassare om han får gå bakifrån. Har man vunnit Kungapokalen och Sprintermästaren så är man väl hygglig i alla fall. Han är så klok och lättplacerad, sa Örjan Kihlström.

19:30 Bilen rullar – dags för det andra uttagningsloppet till Svenskt Travderby 2008.

19:28 Snart dags för V65-2 på Jägersro. Även här en stor favorit i form av Dust All Over.

19:16 Favoriten Sahara Dynamite infriade förväntningarna i V65-1. Han fick efter 500 meter ta över ledningen av Örjan Kihlström och Iceland. Första varvet travades på måttliga 1.16,0. Jorma Kontio drog upp tempot under slutrundan och avslutade sista varvet på 1.11,4. Tvåa i mål slutade en mycket positiv Coktail Will och Björn Goop som satt i andra par utvändigt. Trea slutade Iceland från rygg ledaren. Sahara Dynamite såg grymt fin ut och blir svårslagen i finalen. Sahara Dynamite och Coktail Will kvalade in till den stora finalen.

– Han är jättebra hela tiden. Han var fin idag också. Han har jättebra styrka och speed, sa Jorma Kontio.

19:08 Bilen rullar till V65:ans första avdelning.

19:05 Favoriten Sahara Dynamite ser fortsatt mycket fin ut. Tre minuter kvar till V65-1.

19:03 Hästarna defilerar till V65-1. Hög tid att lämna in kupongerna. Storfavorit i första avdelningen är Sahara Dynamite.

19:02 Favoriten i V65-4, Carmel, såg laddad ut.

19:01 Lass Inspiration (V65-4) såg mycket fin ut.

19:00 Device (V65-5) såg strålande fin ut för Håkan Eriksson i lugna farter. Spetsar och släpper till favoriten Lie Detector?

18:55 Nästa lopp är V65:ans första avdelning. Loppet beräknas gå 19:08. Lycka till med streckandet!

18:49 Erik Adielsson fick revansch när han vann lopp två med storfavoriten Bobtail. Victoria Sisu tog ledningen men Bobtail övertog ledningen tämligen omgående och sedan var segern aldrig i fara. Tvåa i mål slutade Victoria Sisu och trea i mål vasst avslutande Flea Southwind. Segertiden blev mycket fina 1.13,4.

– Hon nöp i lite mer sista varvet än vad jag ville. Hon joggade 13 sista varvet med tussarna kvar. Jag fick en chock när jag kollade på klockan, sa en mycket nöjd Erik Adielsson efter segern med Bobtail.

18:44 De kallar till start i lopp två. Stor favorit är återigen Erik Adielsson, denna gång med Stig H Johanssons Bobtail.

18:42 Provstarter till lopp två.

Decarone (V65-4) läcker och mycket fin i lugna farter. Hästen har toppform för dagen.

Derby Clipper (V65-3) okej i dagens värmning.

Evening Star (V65-3) inga plus.

Xanthos Crown (V65-3) riktigt fin och läcker i värmningen.

Dust All Over (V65-2) riktigt fin i lugna tempon.

18:38 Favoriten i V65-1 Sahara Dynamite såg riktigt skärpt och bra ut. Klara plus!

18:35 Snart dags för defilering till lopp 2 som är det andra uttagningsloppet till Derbystoet.

18:25 Första loppet i mål. Vann gjorde 2 Mellby Rapp (Örjan Kihlström) efter en imponerade seger. Örjan Kihlström satt en bit bak i fältet men gjorde slag i saken då han 1 200 meter från mål avancerade fram utvändigt ledande Staro Borderline som hade fått öppna första 500 metrarna på 1.08,7. Örjan hade knäckt ledaren tidigt på upploppet. Tvåa i mål slutade vasst avslutande Charmaine Ås från rygg ledaren och den tredje hästen som gick till Derbystoets final var 1 Haver. Äger Mellby Rapp gör Rune Andersson. Segertiden blev 1.14,5.

– Hon blev piggare än jag hade önskat, men hon kändes bra. Hon vann säkert. Det kändes rätt så lungt in på upploppet. Hon har bra kapacitet. Hon är dålig från start och det är hennes akilleshäl, sa segerkusken Örjan Kihlström.

– Hon är stark och väldigt ärlig, sa tränaren Roger Walmann i segerintervjun efter loppet.

18:21 Startbilen rullar. Nu inleds travfesten!

18:17 Alldeles strax dags för lopp ett som är ett uttagningslopp till Derbystoet. Stor favorit är Erik Adielsson och Charmaine Ås.

18:10 Nu börjar Trav365:s liverapportering från Jägersrotravet. Det är mulet i Malmö men banan ser riktigt snabb och fin ut. Upplagt för snabba tider. Första start: 18.20