Stjärnhästen död

Publicerad 2013-10-16

Bork Rigel och kusken Jomar Blekkan år 2000.

Norges stora kallblodsstjärna Bork Rigel är död.

För norska tidningen Trav og Galopp-Nytt berättar ägaren och uppfödaren Jens A Wanvik att han tvingades ta beslutet att avliva hästen.

– Det var ett fruktansvärt svårt val, men jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle tillåta att Bork Rigel plågas, säger han.

Bork Rigel och Jens A Wanvik.

En av Norges bästa travhästar genom tiderna, Bork Rigel, har fått somna in. Hästen, som blev 25 år, avlivades för snart tre veckor sedan.

Bork Rigel hade problem med förkalkningar i båda frambenen, men till slut började hästen få för ont.

– Bork Rigel var på bra humör fram till slutet, men jag såg att han besvärades av det ena frambenet. Det var ett fruktansvärt svårt val, men jag har lovat mig att jag aldrig skulle tillåta Bork Rigel att plågas. Det gjorde han tydligen en morgon när jag skulle leda ut honom till hagen. Det var nästan så tårarna kom av det jag såg, då ringde jag veterinären, berättar ägaren Jens A Wanvik för  Trav og Galopp-Nytt.

Bork Rigel hade en sagolik karriär på tävlingsbanan tillsammans med sin ständige kusk Jomar Blekkan. Totalt sprang kallblodsstjärnan in över 16 miljoner kronor, startade 345 gånger och tog 168 segrar. Hästen verkade även inom aveln och lämnade flera avkommor. De som lyckats bäst och dragit in miljoner är Slettvoll Rambo och Bokli Balder.