”Vi var inte eniga i det här beslutet”

Körde innanför bangränsen – fick behålla segern

Foto: ATG Play
Här kör Lars Erixon utanför bangränsen, men får behålla segern

avChristoffer Wickman

TRAV

Lars Erixon körde innanför bangränsen – men fick behålla segern.

Nu förklarar sig Eskilstunas måldomare Thomas Flink.

– Måldomarnämnden var inte enig i det här beslutet, säger han.

Under tisdagskvällen kördes det travtävlingar på Sundbyholm i Eskilstuna och under tävlingskvällen så inträffade det tre situationer som det kom att diskuteras, och debatteras om.

Då väljer Eskilstunas måldomare Thomas Flink att tillsammans med banans sportchef Michael Wallin i ett videoklipp på Eskilstunas YouTube-kanal gå igenom de tre situationerna, och förklara hur måldomarnämnden tänkte kring dessa.

Thomas Flink berättar bland annat att måldomarnämnden inte var enig i beslutet att fria Lars Erixon, som klart och tydligt körde utanför bangränsen i sista sväng när han vann tillsammans med M.T.Magic Dream.

”Det är bedömningar”

Det var i tisdagskvällens femte lopp som Lars Erixon satt i ledningen med sin egentränade M.T.Magic Dream och i sista sväng kör innanför bangränsen, situationen diskuterades flitigt på sociala medier efter loppet – då Lars Erixon fick behålla segern, en seger som togs med liten marginal.

– Vi tittade på situationen och Lars Erixon kör innanför bangränsen i cirka 100 meter, han börjar att köra lite innanför bangränsen, och sedan blir det succesivt mer och mer. Vi tittade på situationen och måldomarnämnden var inte enig i det här beslutet, säger Thomas Flink och fortsätter:

– Men det blev det här resultatet, det är bedömningar, det är det som det handlar om.

Lars Erixon och M.T.Magic Dream fick alltså behålla segern, men Erixon fick 1 000 kronor i böter för att ha kört utanför bangränsen.

– Merparten av måldomarnämnden ansåg att det inte gav vinning som avgjort loppet, säger Thomas Flink.

Foto: ATG Live
Det var nära en olycka i sista sväng i Eskilstunas lopp 8

”Vi väntade med resultatet”

En annan situation som det diskuterades om var den i lopp sju, när det blåstes omstart efter 150 meter. Många på sociala medier menade på att det blåstes för omstart på tok för sent.

– Det var Kevin Svedlund som hade dålig anslutning bakom startbilen och det blev en flygande start, förklarar Thomas Flink och fortsätter:

– Man har cirka 200 meter på sig att trycka omstart, och huvudstarten gjorde den bedömningen och vi har direktkontakt, så det var dålig anslutning bakom startbilen med flygande start, helt korrekt och den bedömningen gjorde huvudstarten.

Kevin Svedlund dömdes till 900 kronor i böter och 13 dagars avstängning.

I Eskilstunas åttonde lopp blev det karambolage i sista sväng och det var ytterst nära en olycka, Linda Forsén vann loppet med hästen My Treat, men dömdes till 900 kronor i böter och avstängning i 20 dagar för snäv körning som grovt stört medtävlare.

– Hon är på väg ner mot ledande ekipage, men korrigerar utåt och när hon gör det så stör hon bakomvarande hästar. Vi tittade på situationen och väntade med resultatet, men gjorde bedömningen att hon vinner sitt lopp under alla omständigheter, men hon bestraffades för att ha stört medtävlare. Här var måldomarnämnden enig, säger Thomas Flink.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav