”Normalt blir det svårt att slå Southwind Feji”

1 av 3 | Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Sofia Aronsson
TRAV

För ett par år sedan köpte TV4-profilen och proffstränaren Sofia Aronsson en gård för miljonbelopp – då hon var trött på att ”flänga runt”.

Nu går hennes verksamhet allt bättre – och på lördag väntar V75 på hemmabanan Axevalla.

– Min Legoholm Zon känns jättefin, men normalt blir det svårt att slå Southwind Feji, säger hon.

Det var i början av 2016 som Sofia Aronsson, efter flera år av far och fläng, slog sig ner i Skara.

Hon köpte då en gård i anslutning till träningsanläggningen Bjertorp för miljonbelopp, av den tidigare svenske stjärntränaren Åke Svanstedt, nu verksam i USA.

– Det känns jäkligt skönt att ha en fast punkt, sa hon då.

Sedan dess har det gått allt bättre för proffstränarens verksamhet, och just 2016 blev ett rekordår för Aronsson med drygt fyra miljoner kronor i inkörda prispengar.

33-åringen, som även har verksamhet i Frankrike, syns också ofta i travets sändningar i TV4 där hon agerar expert – och inledningen på 2018 har varit stark.

Redan nu har stallet tagit åtta segrar och hästarna har sprungit in drygt 600 000 kronor, och på lördag kan det bli nya segrar och pengar in till stallet – då travets elitserie V75 gästar Aronssons hemmabana Axevalla.

”Det trodde jag inte”

I V75-6 jagar Sofia Aronssons 12 Legoholm Zon sin femte raka seger, men hon ställs mot segermaskinen och V75-omgångens största favorit 13 Southwind Feji.

– Alla hästar är av kött och blod och allting kan hända, men om allting står rätt till med Southwind Feji så blir det så klart jättesvårt att slå den. Men, vi får prova i varje fall, säger Sofia Aronsson.

Hur är läget med Legoholm Zon för dagen?

– Hon känns jättefin och jag har ingenting att anmärka på.

Om Legoholm Zon slutar etta eller tvåa i lördagens V75-lopp så passerar hon en miljon kronor i intjänade prispengar.

– Det trodde jag kanske inte när jag fick in henne i träning, men jag har alltid gillat den här hästen och hon har haft en del otur med dåliga spår och så, men nu har hon verkligen hittat en växel till. Hon tjänade ganska snabba pengar och behövde tid på sig att växa in i klassen, men hon har som sagt verkligen blommat ut en gång till och det är positivt, och det är en effektiv och fin travare som går från alla lägen.

”Ska ha en jäkla tur”

Om man garderar Southwind Feji, är din häst tidigast bakom den då?

– Ja, hon ska med då i varje fall, det är väl någon bra häst på startvolten också antar jag, men vid gardering av loppet så är det klart hon ska med. Men det är kortlopp och många att runda och det kan bli trafikproblem med hästar i vägen och så, och det är inte bara. Men, jag tror i varje fall att hon gör ett nytt bra lopp.

Du har också 7 Carame (V75-4) till start på lördag, kommentar där?

– Hon har fått tråkigt spår och normalt blir det tufft härifrån, hon känns fin och så, men hon ska ha en jäkla tur om hon ska komma till härifrån. Normalt får vi sikta in oss på pengar med henne, säger Sofia Aronsson.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75