Trav

Lutfi Kolgjinis kritik mot toppkuskarna

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Uttalar sig i TV4:s nya satsning

Lutfi Kolgjini.
Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjini riktar stark kritik mot utvecklingen med catchdrivers.

I programmet ”Hemma hos Johan Edlund” som läckt ut på Youtube ger han sin syn på kuskarna.

– Alldeles för många vill bara köra häst. De glömmer det viktigaste och det är hästkunskapen, säger Kolgjini.

Programmet Vinnare V65 i TV4 få en helt ny programpunkt i vår. Varje söndag kommer det att innehålla ett debattprogram med en färgstark panel. Programmet har ännu inte visats, men har läckt ut i förtid på videosajten Youtube.com.

I inslaget diskuterar travexperten Ralf Vadsmo travtränarna Malin Löfgren och Lutfi Kolgjini samt journalisten Henrik Ingvarsson sin syn på catchdrivers.

De är överens om att det är dåligt för travsporten om allt fler bara kör lopp och att det är få som dominerar i loppen.

– Faran är att med den här glorifieringen av den som sitter bakom hästen att alldeles för många vill bara köra häst. De glömmer det viktigaste och det är hästkunskapen. Det är grunden till allting, säger han i inslaget.

I inslaget undrar Johan Edlund om man kan säga att en catchdriver har sämre hästkänsla än till exempel en tränare som Lutfi Kolgjini.

– Alla catchdrivers som finns i Sverige i dag är misslyckade travtränare. Det började med Örjan Kihlström, jag säger inte att han är en dålig hästmänniska. Men han hade inte de riktigt bra hästkunskaperna som gör en bra tränare. Adielsson har aldrig varit tränare. Han har tränarlicens, men han har nog inte lyft en fot på en häst knappt. Men han är en duktig kusk, säger Kolgjini.

Samtidigt menar Kolgjini att det behövs catchdrivers.

– Men det får inte bli för många, vi behöver mångfalden också. På lång sikt är det inte bra om det blir ett catchdriversystem här i Sverige. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bara köra lopp eller träna. Den dagen jag inte kan köra lopp slutar jag träna hästar, säger han till Trav365.

Jörgen Cavelind, projektledare på OTW som ligger bakom det nya programmet, är givetvis besviken på att ett inslag har kommit ut.

Hur klippet har läckt ut är ännu oklart.

– Det här känns olustigt. Speciellt när vi har lagt ner så mycket tid på att det ska bli bra. Det här är vår stora satsning, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!