”Finns ingen efterträdare”

TRAV

Travprofilerna om Järvsöfaks karriär

Foto: ALN

1. Vad har Järvsöfaks betytt för svensk travsport?

2. Kommer han att få sina 200 segrar?

3. Vem är hans tronarvinge?

Stig H Johansson, stortränare

1. Det är väldigt svårt att gradera. Man kan ju inte säga att han har betytt 50 procent av svensk travsport eller så, men givetvis har han haft en stor betydelse. Den typen av hästar är väldigt viktiga för travsporten. Tyvärr finns det inte så många utav den kalibern.

2. Ja, det tror jag.

3. Jag är inte så insatt att jag kan säga någon specifik häst. Jag tror att det dröjer väldigt länge innan någon sådan häst som Järvsöfaks kommer fram.

Erik Berglöf, f d tränare och kusk till Copiad

1. Väldigt, väldigt mycket. I synnerhet för kallblodssporten så klart. Sen att han är så bra i aveln är också väldigt bra. Vi får ju inte hamna för långt efter norrmännen.

2. Ja, definitivt. Han är så jävla överlägsen.

3. Jag är för dåligt insatt så jag kan inte ge något bra svar.

Thomas Nilsson, TV4-expert och f d kusk till Legolas

1. Enormt mycket. Han har flyttat fram den svenska kallblodssporten till "förstaplatsen" före grannländerna Norge och Finland.

2. Ja, men det känns inte speciellt intressant. 190 eller 210 segrar spelar inte någon roll. Det är mest kuriosa tycker jag.

3. Jag är ingen kännare av kallblodssporten, men måste jag säga någon får det bli Järvsöviking.

Johan Edlund, TV4-kommentator

1. Väldigt mycket så klart. Alla sporter är beroende av fixstjärnor, även travet. Han har ju gjort väldigt många spelare glad också då han "alltid" vinner. Han har gjort travsporten mer folklig. Jag kan garantera att om man frågar 1000 personer i Stockholm om de känner till någon travhäst kommer de flesta att svara Järvsöfaks.

2. Det är jag fullständigt övertygad om.

3. Det kommer aldrig att finnas någon efterträdare. En sådan häst föds bara en gång per hundrade år i princip. Men hans son, Järvsöviking, kommer att bli en av de bättre svenska kallbloden.

Rickard Hansson, Minimedia