Efter brännskadan – nu får hon pengar

TRAV

Skadade ögonen och huden under TV4:s sändning – nu får hon ersättning

Programledaren Jessica Almenäs brännskadades svårt av TV4:s nya ljussättning.

Nu är det klart att hon får ersättning av teknikföretaget.

– Vi har gjort upp med dem, berättar Niclas Andersson, vd för Kanal75 som gjorde programmet tillsammans med TV4.

Foto: Jessica Almenäs har fått totalt solförbud i sommar. Hon får inte utsätta ögonen för något starkt ljus alls. ”Det var det värsta fallet av snöblindhet min läkare hade sett på 30 år”, säger hon.

I slutet av april brännskadade Jessica Almenäs ögonen och huden svårt under en travsändning i TV4. Teknikföretaget som hade hand om ljuset använde en ny ljussättning, men man hade glömt filtren som skulle dämpa belysningen.

Efter den tre timmar långa sändningen kände Jessica hur det började hetta i ansiktet och bränna i ögonen.

Det starka ljuset från lamporna gjorde att hon fick kraftiga brännskador i ansiktet, på halsen och bröstet. Hon fick sår på hornhinnan, som en allvarlig form av snöblindhet. Dessutom var hon blind de första dagarna efter sändningen. I sommar har läkarna gett henne rådet att inte sola och använda solglasögon.

Efter händelsen har det tekniska företaget HD Resources tagit på sig skulden. Fram till nu har Jessica och travexperten Micke Nybrink, som också blev brännskadad under sändningen, förhandlat med dem om ersättning.

– Micke och Jessica har blivit kompenserade för förlorat arbetsinkomst. Micke stod över sändningarna ett par veckor och Jessica var borta i en månad. Dessutom kommer de att få ersättning för sveda och värk. Hur mycket det handlar om är inget som jag går ut med i media, berättar Niclas Andersson.

– HD Resources och Kanal 75 har diskuterat med Jessica och Micke tills att de blev nöjda. Med Micke är vi helt överens och det är i slutfasen med Jessica. Men jag vet inte om några pengar är utbetalda ännu, säger Niclas Andersson.

Trots händelsen så har Kanal75 fortsatt sitt samarbete med företaget.

– Jag är självklart besviken, men misstag kan ske. De har sett över sina rutiner. Det här är ett ganska nytt avtal som vi tecknade vid nyår. Huvudskälet till att vi anlitade dem är att de bland annat är bra på ny teknik.