”Man hade nästan glömt bort hur bra han är”

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Storhästägaren och miljardären Lennart Ågren kunde glädjas av Heavy Sounds comeback
Foto: Kanal 75
Storhästägaren och miljardären Lennart Ågren kunde glädjas av Heavy Sounds comeback

Som fyraåring slutade Heavy Sound tvåa i Svenskt Travderby bakom kanonen Readly Express.

Under tisdagskvällen var den nu mera sexårige hästen tillbaka på travbanan – efter sju månaders uppehåll.

Det slutade med seger direkt.

– Man hade nästan glömt bort hur bra han var, säger hästens ägare Lennart Ågren.

Under sin debutsäsong som treåring tog Heavy Sound åtta segrar på 14 starter, inte vid något tillfälle var han sämre än fyra och han sprang in knappt 2,3 miljoner kronor, med bland annat seger i E3-finalen på Gävle.

Som fyraåring blev det inte lika många segrar, men Heavy Sound sprang in drygt 2,4 miljoner kronor på tio starter, och slutade bland annat tvåa bakom jättestjärnan Readly Express i Svenskt Travderby.

I fjol blev det dock bara tre starter för Heavy Sound, då en skada satte stopp för honom. När han under tisdagskvällen gjorde comeback på Axevalla så gjorde han det efter sju månaders frånvaro, och i ny regi. Tidigare har Heavy Sound tränats av Roger Walmann, men sedan årsskiftet återfinns han hos Daniel Redén.

”Var nog bättre än vad vi alla trodde”

Heavy Sound visade under tisdagskvällen på Axevalla ingen ringrost, och vann direkt. En seger som var värd 50 000 kronor.

– Det var hur bra som helst, jättekul, säger hästens ägare, miljardären och storhästägaren Lennart Ågren, och fortsätter:

– Man hade nästan glömt bort hur bra han var som treåring, och det är en bra häst det här, och det är bara att hoppas att det håller.

Var comebacken över din förväntan?

– Jag såg loppet på distans då jag varit i Ryssland och jag hade väl inte tänkt så långt, men det var nog bättre än vad vi alla trodde, både jag, Daniel Redén och Kenneth Haugstad. Han sprang under 1.09 sista 700 meterna och med bra fart över mållinjen och det är som sagt bara hoppas att det håller, han har ju varit skadad och så. Vi hoppas han hittar tillbaka.

”Haugstad var nästan rörd”

Miljöbytet för hästen har varit positivt, menar Ågren.

– Han blev trött i början med den nya träningen, men har tagit till sig det bra på slutet och det har hela tiden blivit bättre och bättre, berättar Ågren och fortsätter:

– En av anledningarna till att han fick byta regi är ju för att han hade känningar i sina framknän och jag ville att han skulle få träna i mjuk sand som det finns hos Redén, för att bygga upp sina muskler.

Trots Heavy Sounds tidigare resultat på tävlingsbanan och seger direkt i comebacken vill inte Ågren dra för stora växlar av det, redan nu.

– Det var ruggigt kul och som jag sa, man hade nästan glömt bort hur bra han faktiskt var där ett tag. Det var hur kul som helst, säger Ågren och avslutar:

– Kenneth Haugstad var jätteglad och nästan rörd efter loppet, men det är bara en start än så länge och det blir så lätt att man snackar upp dom direkt, men jag har lärt mig att vara ödmjuk och tillbakalutad, det kan ta slut fort och man får njuta vid varje tillfälle.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN