Åkes hyllning – vill se Nemo i Elitloppet

TRAV

G.H.Nemos plats i Olympia-travet kan vara början till något ännu större.

Flera månaders träning

i Åke Svanstedts sandbana har gjort hästen mer muskulös – och bättre.

– Jag hoppas att jag kör honom i ett av elitloppsförsöken nästa gång. Han har kvaliteter för att vara med i Elitloppet, säger Svanstedt till Sportbladet.

I deltävlingen till Olympiatravet på Mantorp gjorde G.H.Nemo ett kanonlopp som trots tuff press under vägen klarade av att vinna direkt i årsdebuten. Han slog några av Sveriges bästa hästar och tränaren till G.H.Nemo, Maria Karlsson från Axevalla, var mäkta stolt och glad efteråt.

– Det är helt fantastiskt. Jag är otroligt nöjd med hästen som kunde vinna efter ett så långt uppehåll i det här stenhårda gänget, säger hon.

I vintras bestämde sig Axevalla-amatören att börja träna ihop med Åke Svanstedts hästar. 

– Vi har gjort det tidigare med en annan häst med bra resultat. Därför var vi lite sugna att prova med G.H.Nemo. Det är ju en annan sorts träning än att springa på Axevallas rakbana och helt klart har det utvecklat honom och han har blivit mer musklad och ännu tuffare, säger Maria Karlsson.

”Fungerade jättebra”

– Vi började i januari och har sedan åkt tre mil fram och tillbaka två dagar i veckan med honom. Nu var det första gången vi körde hästen barfota runt om och det fungerade jättebra.

Vem kommer att köra G.H.Nemo i Olympiatravet när Åke Svanstedt är upptagen med Sebastian K.?

– Jag hoppas att det blir Jörgen Westholm som har kört tidigare.

Att Åke Svanstedt håller G.H.Nemo högt går inte att ta miste på.

– Han var så bra som jag hade hoppats på. Jag har ju sett honom varje vecka på Bjertorp och där han sett jättefin ut och orkat bra i alla intervaller. Han har inte blivit trött någon gång i sanden, säger Svanstedt.

– Jag känner ägarna sedan tidigare och vi har diskuterat lite hur hästen skulle kunna höja sig ytterligare i år för att räcka mot de bästa. Tar han det här loppet rätt så kommer han att vara ännu vassare i Olympiatravet.

”Bara trav i honom”

När kommer du att köra G.H.Nemo nästa gång?

– Jag hoppas att det blir i ett av elitloppsförsöken. Det blir nog svårt innan för jag har ju både Sebastian K., Mr Picolit och Beckman i den högsta klassen.

– Hästen har kvaliteter för att vara med i Elitloppet. Det är bara trav i honom och barfotakörning fungerade perfekt. I sommar kommer han nog att springa riktigt fort över sprinterdistans.