Succékusken: Hon är min bästa V75-chans

TRAV

24 miljoner inkört, över 300 segrar och nominerad till årets kusk.

Ulf Ohlssons år har varit sagolikt – och på lördag har han en toppchans på V75.

– Charlotte Stone är otroligt bra för klassen, det är en mycket bra chans, säger Ohlsson till Trav365.

44-årige Ulf Ohlsson har haft ett fantastiskt år som kusk. Under fjolåret körde kusken in 16,9 miljoner kronor men de siffrorna är krossade i år. Trots att det återstår nästan en månad av året har Ohlsson kört in över 24 miljoner kronor i år och passerat drömgränsen 300 segrar.

Ohlsson har blivit ett etablerat namn på Solvalla och kör på huvudstadsbanan i stort sett varje onsdag. Trots att Ohlsson driver en liten tränarrörelse i Sundsvall med 16 hästar reser han runt i landet varje dag och kör lopp. Efter ett hårt år med mycket jobb reser Ohlsson bort på en välförtjänt semester.

– Det är kallt här i Norrland, vi har 15 minusgrader nu så det ska bli skönt att åka till Thailand på tisdag. Det känns jävligt skönt att få lite semester nu när man har haft fullt upp. Och det blir ännu skönare att åka då det gått så bra i år. Nu får vi ladda om till nästa år, säger Ohlsson.

Vad säger du om ditt succéår?

– Det är mitt bästa år med marginal. Jag har en ökning med sju miljoner kronor i år och det är jättebra. Det som framförallt är kul är att det gått så bra på Solvalla, jag har vunnit cirka 45 lopp där i år och det är kul att komma in i lejonkulan där. De bästa är ju där och det är inte så lätt att få uppsittningar på den banan. Solvalla är Solvalla och det är som elitserien med bra pengar att köra om. Jag hoppas få köra lika mycket där nästa år också.

Nominerad till årets kusk

I januari hålls årets häst-galan på Rondo i Göteborg och ett av de mest prestigefyllda priserna är årets kusk. Ohlsson är för första gången nominerad och tävlar mot flera andra toppkuskar om priset.

– Det är kul och ett bevis på att det gått bra.

Kan du vinna?

– Det är tuff och hård konkurrens, många duktiga killar är med där. Det blir tufft men jag är ju nominerad i alla fall.

”Gör sällan bort sig”

På lördag är det jackpott på V75 som går på Ulf Ohlssons hemmabana Bergsåker. Ohlsson är en av huvudrollsinnehavarna då han kör sex hästar på V75 varav han tränar två själv. I V75-1 inleder Ohlsson med I'M Alone Face som startar från spår sex bakom startbilen.

– Han är bra. Han visade form på Solvalla senast då han vann från dödens. Han har spår lite väl långt ut men med lite tur med positionerna kan han vinna. Han gör sällan bort sig den här hästen, han är jämn och säker, säger Ohlsson.

Energy Sign, V75-2?

– Har jag dålig koll på men hon har viss kapacitet och går hyggligt för dagen. Jag har inte hunnit läsa på så mycket än så jag har svårt att uttala mig om den här chansen.

I V75-4 kör Ohlsson en av omgångens största favoriter i form av segermaskinen Charlotte Stone. Hästen har fem raka segrar och vann senast – trots en galopp kort efter start.

– Jag har sett henne mycket och blivit imponerad. Det var kul att få chansen att köra henne senast och hon var så bra som man trodde. Jag var inte förvånad att hon vann trots galopp, hon har sett otroligt bra ut.

Spår fem i voltstart, kan det vara risk för galopp?

– Spår fem i voltstart med en stor häst är inte så lätt, men jag måste tro att hon går felfritt. Jag måste ha en positiv känsla och hon är otroligt bra för klassen. Visst måste jag tro på bra chans om hon kommer iväg från start. Det är min bästa segerchans.

Eldsiri, V75-5?

– Är landets bästa fyraåriga sto men det är lite hårdare nu när hon möter äldre hästar. Hon har säkert styrkan för att kunna vara med men hon är inte tillräckligt snabb ännu. Hon får svårt att vinna, grejar hon pengar är det bra.

Cambell Ås, V75-6?

– Han är bra i ordning och det var synd på läget för han är i bra form och gjorde ett bra lopp senast efter tappstart mot bra konkurrenter. På Jägersro fick han stryk av Juggle Face och jag tror formen är rätt så bra, men från spår åtta känns det som det blir positionstrubbel. Offrar man några streck kanske han ska med för från bättre spår hade jag trott på bättre chans.

”Uppåt i senaste jobbet”

I V75-7 har Ohlsson två egentränade hästar till start. Ulfs sambo, Elin Gustavsson, kör Trustworthy Ås från spår ett bakom bilen.

Har varit fin på slutet och har fått ett bra läge. Han får prova att öppna lite härifrån. Jag tycker inte att han ska vara helt borta. Han har gjort bra lopp bakifrån nu men det ska bli intressant att se honom från ledningen denna gång.

Ohlssons egna uppsittning, Rano, inleder från spår fem bakom bilen.

– Han har bara haft normalform ett tag men var lite uppåt i senaste jobbet, lite piggare. Han har fått ett vettigt läge och jag hoppas att han är med i striden. Sanity är jättebra om han är i form, men Rano har varit rejäl hela året. Det ska bli intressant, säger Ulf Ohlsson.