”Hon kan vinna även om det ser tufft ut nu”

Foto: Nordblomma och Gunnar Melander.
TRAV

Spela alltid stall i medvind brukar det heta.

Kanske är det läge att syna Gunnar Melander lite extra på lördag då?

Lagom till V75 på Dannero kan banans store nämligen visa på en fin trend: sju segrar på de senaste tolv starterna.

– Det har inte varit så dumt på slutet, säger den alltid så försiktige Mr Dannero.

24 april vann Myllarfaks V75 på Umåker tillsammans med sonen Micael Melander. Sedan dess har det alltså blivit ytterligare sex segrar för Melander senior som fyllde 63 år för ett par veckor sedan.

Det är den femte avdelningen på V75 han ska vinna om det överhuvudtaget ska bli någon seger menar han. 7 Nordblomma har en outsiderchans. Inte mer.

– Jag tycker att de var hårda mot henne då vi sattes på 80 meters tillägg. 20 meter bättre till hade jag nog velat stå med henne för att ha riktigt bra chans, säger Mr Dannero.

Tillägg efter farten

V75-5 är inte ett lopp vilket som helst. STC:s Guldtäcke är ett så kallat handicaplopp för de segerrikaste kallbloden på 15 travbanor i norra Sverige. I stället för en vanlig propositionen med tillägg baserat på prissumman, tillämpas en fri handicap.

Danneros sportchef B-O Månsson och STC:s Bosse Hjertsson har placerat hästarna efter dagsform och hur snabbt de förmodas kunna springa i loppet.

– Nordblomma var faktiskt en av hästarna vi ändrade tillägg på i allra sista stund och satte 20 meter sämre till. Hon är bra nu, säger B-O Månsson vars mål är att loppet inte ska avgöras förrän kort före mål med ett helt upplopp svart av hästar.

Kör inte första varvet

Gunnar Melander har även 4 Brianson (V75-7) till start. Sexåringen går mest ut för att det är hemmaplan och i stallet är man nöjda om Brianson kan ta en bättre slant.

– Det är Nordblomma som kan vinna även om det ser tufft ut nu. Hon har visat bra form på slutet och jag gör som jag brukar i det här loppet: kör under det sista varvet och inte det första. Med så här många tillägg är det många som förivrat sig genom åren i stället för att köra efter hästens kapacitet det första varvet och lita på att det ska räcka. Hon går som vanligt med fyra lätta aluminiumskor och helstängt huvudlag.

Fyra segrar i guldtäcket

STC:s Guldtäcke har kört sedan 1978 på Dannero i den här formen och stall Melander har vunnit loppet fyra gånger. Eller fem, om man räknar med Gunnars inhop som kusk bakom Barrison 1983 som tränades av Gustaf Hallén.

1984 och 1985 vann han med favorithästen Lapp Nils, 1991 blev det seger tillsammans med Kormin. 1998 vann sonen Micael med Myllarfaks.

Vilka hästar tror du gör upp om segern på lördag?

– 15 Lome Stjernen är min vinnare trots att han ställts längst bak och står med 140 meters tillägg. Oftast är hästarna på dryga tillägg så bra att de hinner ifatt. En häst jag tror kan stå sig bra i loppet är Jan-Olov Perssons 7 Fax Ivar K.R., säger Gunnar Melander vars hästar alltid börjar få spring i benen den här tiden på året efter den tunga vinterträningen.

Mikael Wikner/Kanal 75