”Jag har väntat i tio år på det här”

TRAV

Kusken vann lärlingsloppet.

– Jag har väntat i tio år på det här.

Petri Airaksinen var strålande glad sedan han vunnit årets upplaga av Travronden Guldklocka - lärlingarnas största lopp på Solvalla.

Foto: Petri Airaksinen.

Det blev en rivig final när Travrondens Guldklocka för ovanlighetens skull gången avgjordes på en söndag.

Elva segersugna lärlingar gjorde upp sedan Daniel Hultman tvingats avbryta tävlingarna på grund av sjukdom efter den första avdelningen.

Efter grundomgångens tre lopp stod Jonna Roos som segrare och fick belöningen att välja häst först i finalen.

Petri Airaksinen valde som fyra och tog Kari Lähdekorpi-tränade Unix Brodde.

– Jag var rädd att någon annan skulle ta honom, men jag hade tur idag, kommenterade Airaksinen efter segern.

"Det största"

Tur eller skicklighet? Faktum var att ekipaget spelades till favorit och 39-årige Airaksinen gav i allvarets stund prov på rutin som vägde tyngre än ungdomlig entusiasm. Medan de två främsta i grundomgången Matthias Eriksson (bakom Bart Sjöhammar) och Jonna Roos (Nelle Pelle) höll farten uppe i täten för att knäcka varandra avvaktade han som fyra i andraspår. Ur slutsvängen kom en kraftfull attack som enkelt avväpnade ledarparet och Petri Airaksinen kunde unna sig en ordentlig segergest kort före mål.

– Jag kan inte beskriva vad jag känner. Jag var fem år när jag körde häst för första gången och det här är det största. Ett lopp som jag har velat vinna ända sedan jag flyttade till Solvalla för tio år sedan, berättade Airaksinen som den äldste guldklockevinnaren sedan Ronald Åslin 1986.

Robin Johansson
/Kanal 75