”Pebben lovar springa naken”

TRAV

Hockeystjärnorna hoppas på succé för deras Quarcio Du Chene

Foto: Travtokig Tillsammans med sina tre hockeykompisar köpte Kristian Huselius för ett år sedan Quarcio du Chene. Nu är hästen, här tillsammans med kusken Björn Goop och tränaren Olle Goop, klar för Elitloppet.

Quarcio du Chene är hästen som beskrivs som ett monster – både på och utanför banan.

Han ägs av några travintresserade ishockeystjärnor och har kapacitet att slå vem som helst.

– Om hästen vinner Elitloppet har ”Pebben” lovat att springa naken runt Solvalla, säger Kristian Huselius.

NHL-stjärnan Kristian Huselius har ett mycket stort travintresse och är delägare i sju travhästar. För drygt ett år sedan fick han chansen att köpa in sig i Quarcio du Chene. Han lockade med sig hockey-spelarna Tony Mårtensson, Per-Johan ”Pebben” Axelsson och Magnus Johansson. Nu är de delägare i en av världens bästa travhästar och som är med i Elitloppet.

– Det kommer att bli ruggigt spännande. Hästen har visat sådan kapacitet att han har chansen att vinna om allt klaffar, säger Kristian Huselius.

– Jag har gått på Elitloppet sedan jag var fem år. Att nu få ha en egen häst till start är otroligt stort.

Quarcio du Chene är en spektakulär häst på flera sätt. Lika bra som han är på tävlingsbanan lika besvärlig kan han också vara. Hästen kan ibland se ut och bete sig som ett monster och har därför munkorg på sig i hagen. Han är inte att leka med och har gett sin skötare Anna-Carin Myrman fler än ett blåmärke. Att som främling gå in till Quarcio du Chene i hagen kan vara direkt farligt. Han kan sparkas och bitas om han är på fel humör. Vissa jämförelser har gjorts med en viss Hannibal Lecter i filmen ”När lammen tystnar”.

Kusken Björn Goop förklarar hur han är som individ:

– Quarcio du Chene är en väldigt speciell häst. Han är väldigt bestämd och dominant, både på och utanför banan. Det finns mycket humör i honom men det har blivit bättre de senaste åren.

– Att han har munkorg på sig är för att han inte ska bita och bråka i hagen. Och att han inte ska äta fel saker.

– Annars älskar han uppmärksamhet och är riktigt divig. Han tycker om att bli fotograferad, det njuter han av. Så det är en väldigt konstig och speciell häst på det sättet.

Quarcio du Chene har sprungit in fem miljoner kronor. Vad är det som gör hästen så bra?

– Han har enorma fysiska förutsättningar. Enorm lungkapacitet och en väldig syreupptagning. Dessutom har han en väldig fart i benen och jag kände direkt när jag fick honom i träning att det var en häst utöver det vanliga.

– Quarcio har haft problem med sitt temperament men rent kapacitetmässigt är han den bästa häst jag har kört och tränat.

Såg loppet i omklädningsrummet

I senaste starten hade Quarcio du Chene uppvisning i Finlandia-Ajo. Han vann

Finlands motsvarighet till Elitloppet och imponerade stort. Trots den jättefina segertiden 1.10,6/1?609a var det inte slutsålt i mål.

– Han hade lite krafter kvar i Finland och det visar vilken bra häst det är, säger Goop.

För ägareklanen var segern i Finland en stor upplevelse. Segerrusiga delägare stormade banan efter loppet med Kristian

Huselius och Per-Johan Axelsson i spetsen.

– Det var en underbar upplevelse. Man blev så glad att allt bara slocknade, säger Kristian Huselius och skrattar.

Tony Mårtensson och Magnus Johansson hade fullt upp med den pågående VM-turneringen.

– Men de kastade sig av isen efter matchen och såg loppet i direktsändning. Mats Näslund hade ordnat fram en dator i omklädningsrummet åt dem.

Björn Goop trivs med ishockeypolarna:

– Det är en väldigt rolig ägarekonstellation på hästen och vi köpte honom just för att ha kul tillsammans. Vi fick erbjudande om att köpa Quarcio du Chene för drygt ett år sedan och då sa jag till Kristian att nu har jag hittat den där hästen som du har letat efter i flera år. Någon som är utöver det vanliga. Så vi fick ihop ett gäng och kunde lösa affären.

Vad har hästen gjort efter starten i Finland och hur har förberedelserna varit inför Elitloppet?

– Han fick ta igen sig välbehövligt efteråt och har sedan tränat på. Hästen känns fräsch och fin och gick ett tuffare jobb i fredags. Allt verkar bra och jag är helt nöjd med honom.

Vunnit sex miljoner på V75

Hur är känslan inför Elitloppet?

– Det känns bra. Han kan vara bångstyrig ibland och galoppera men blir bättre och bättre. Vi har fått ett bra startspår och om allt stämmer är han med och slåss där framme.

Av ishockeyspelarna är Kristian Huselius den som har det största travintresset. Även om de andra stjärnorna också är delägare i flera hästar. Forwarden i Columbus Blue Jackets följer travet noga från andra sidan Atlanten och är känd som en skicklig travspelare. Huselius har bland annat vunnit sex miljoner kronor på V75 och när han är hemma i Sverige blir det mycket trav för honom.

– Det är en härlig och avkopplande hobby. Samtidigt får man spänning också, och det är en njutning att titta på fina hästar. Man får den där tävlingskicken när man har en egen häst till start och då kommer nervositeten. Det är en fascinerande sport med fina djur.

När inte Huselius eller de andra del-ägarna kan vara på plats följer de loppen via direktsändning på ATG Live i datorn. Ibland i omklädningsrummet i samband med någon NHL-match.

– Jag har suttit och tittat ihop med lagkamraterna i omklädningsrummet när Quarcio du Chene har vunnit. Hela gänget tycker att det är kul och några börjar bli intresserade av att kanske köpa häst. Jag ska ta med hela laget ut till Solvalla nästa gång de är här.

”En häst för världstoppen”

Huselius har goda förhoppningar inför Elitloppet – men medger också att det kommer att bli nervöst.

– Har hästen en bra dag kan han slå vem som helst. Får han fortsätta att vara skadefri tror jag att det kommer att vara en häst för världstoppen under flera år. Det finns fortfarande utveckling kvar i honom.

– Det är en härlig känsla att se Quarcio du Chene på banan. Jag nästan ryser när han kommer ut.

Han har svårt att beskriva med ord hur stort det är att ha en häst med i Elitloppet. Och för att inte tala om hur stort det skulle vara om Quarcio du Chene skulle vinna.

– Det är lite svårt att förklara. Jag tror absolut att han kan vinna om det klaffar. Han såg fantastiskt fin ut senast och även om han är bestämd i sinnet och psyket så tror jag inte att han galopperar nu.

– Det kommer nog att göra ont i magen och hjärtat lär väl slå ordentligt hela dagen av nervositet. ”Pebben” har i alla fall lovat att springa naken runt Solvalla om han vinner. Det skulle vara mycket sevärt.

När ”Pebben” får höra vad Huselius har sagt skrattar han gott.

– Ha, ha, jag tror nog inte att det är någon som vill se mig springa naken. Vi får väl se hur det blir, säger Frölundaspelaren lite hemlighetsfullt.

– Det ska i alla fall bli otroligt spännande och roligt. Man får en jädra adrenalinkick av det här och Elitloppet är ju sjukt häftigt. Jag tror även att folk som inte är travtokiga tycker att det är en häftig upplevelse, säger Per-Johan Axelsson.

Han kommer att se loppet på Solvalla ihop med nyblivna VM-bronsmedaljörerna Tony Mårtensson och Magnus Johansson, samt Kristian Huselius och de övriga delägarna. Sedan återstår det att se om det blir någon nakenchock vid seger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet