”Man kan säga att jag är på en lyxgård”

Flytten som blev ett lyft för Prix d’Amérique-vinnaren Timo Nurmos: ”Vet inte om det finns någon bättre”

1 av 4 | Foto: ATG Play
Timo Nurmos blir intervjuad på Jordanstorp.
TRAV

Flytt, ny gård och en reducering av hästantalet i stallet.

Gårdsbytet till Jordanstorp säteri blev en succé för stjärntränaren Timo Nurmos.

– Man kan säga att man är på en lyxgård, säger han.

Sista söndagen i januari skrev Nurmos och Readly Express in sig i historieböckerna som den sjunde svensktränade hästen att vinna världens största lopp, Prix d’Amérique.

Det är många faktorer som spelar in för att kunna bärga en sådan gigantisk seger, tränarens gårdsbyte för tre år sedan är en.

Då lämnade Nurmos gården i Fituna, söder om Stockholm, som han då hade huserat på i 14 år.

”Vet inte om det finns någon bättre i Sverige”

Ny destination: Jordanstorp säteri, några mil västerut, mellan Flen och Gnesta.

En anläggning med bland annat 1100 meter backe, 1000 meter rundbana med automatiskt bevattningssystem, 700 meter rak sandbana och en tre kilometer lång skogsslinga, samt belysning som gör det möjligt att träna även när mörkret fallit.

– Nu kan man säga att man är på en lyxgård. Jag vet inte om det finns någon bättre gård i Sverige, här finns allt…

– Jag har aldrig haft en tusenmetersbana som är snarlik en tävlingsbana i hela min karriär innan, vi har som sagt allt här och alla sköter det otroligt bra. Vi har två banmästare som fixar banorna hela tiden. Det kostar mig pengar naturligtvis, men jag vill ha allt i toppskick. Mellan varje träningsjobb så sladdar vi banorna, vi vattnar varje kväll och allt är perfekt. Jag har aldrig haft såna här träningsmöjligheter tidigare.

”Vi är verkligen ett topptopp-team”

Framgångarna för Nurmos har inte exploderat bara för att han lämnade Fituna. Även där hade han fina succéer med bland annat seger i sex Kriterium och 4 Derbyn, men nu har har han utvecklats än mer som tränare.

– Det är ungefär 50 boxar färre här än på Fituna, så jag har minskat ner min rörelse med ungefär 50 hästar, så vi startar färre hästar nu, det är skillnaden. Därav har man mer tid med de hästarna man har och vi är verkligen ett topptopp-team här nu, med stallpersonalen, hovslagare, veterinär och hästägare som egentligen har satsat på mig hela tiden, så länge jag har varit i Sverige. Det är en fördel jag haft i min karriär att jag har mer hästar på väg in till stallet än ut. Jag har aldrig haft problem att få in hästar i träning, jag har aldrig jagat hästar eller frågat hästägare att sätta hästarna hos mig och jag kommer aldrig att göra det heller. 

”Stressar aldrig”

En annan framgångsfaktor för Timo är den psykiska biten med hästarna han framförallt börjat med de senaste åren.

– Vi stressar aldrig hästarna och jag stressar inte. Det ska vara ostressiga hästar när de tävlar och tränar, säger Solvallaproffset.

Sedan flytten till Jordanstorp säteri har Timo Nurmos ökat sina inkörda pengar till stallet tämligen markant, med 2016 som undantag, har han kört in mer pengar för varje år. Under 2017 slog han till med 23,2 miljoner kronor, en ökning med sex miljoner om man jämför med 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav