”Han känner sig som en kung i ledningen”

Statistiken som talar för stjärnhästen: ”Spåret är perfekt”

avDaniel Söderbäck

1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75
Reijo Liljendahl, Shadow Woodland och Ulf Ohlsson.

Här är siffrorna som talar för V75-favoriten Shadow Woodland.

Sju segrar på nio starter när han har tagit ledningen från framspår. På lördag har han lottats till drömspår.

– Han känner sig som en kung i ledningen, säger tränaren Reijo Liljendahl.

En segerprocent på 36 och 25 segrar på 69 starter och över tre miljoner kronor i inkörda prispengar.

Det är facit för Reijo Liljendahls stjärntravare Shadow Woodland.

För över tre år sedan kom hästen till tränaren från Finland – och Reijo såg direkt kapacitet i honom.

– Det kändes som en häst som hade utveckling i sig redan första gången jag körde honom hemma på gården. Han var stor och ståtlig men hade inte lyckats fullt ut, minns Reijo Liljendahl och fortsätter:

– Han hade problem med sina framknän, han fick tid på sig och vi var inte säkra på hur han skulle prestera i lopp. Men han visade redan i första starten för oss att det kunde bli en rolig resa med honom. Han vann debuten för oss väldigt enkelt och då förstod vi att det skulle räcka en bit.

”Startsnabbaste han kört”

Efter debutsegern i september 2014 har valacken tagit stora kliv.

I fjol var han bland annat med i VM-loppet på Yonkers. Och Shadow Woodlands signum är den urstarka starten. På Yonkers flög han fram i starten från spår 5 med Tim Tetrick i sulkyn, men galopperade i första sväng och dagen var förstörd.

– Han (Tim Tetrick), som är en av världens bästa kuskar, var imponerad över hans startsnabbhet. Han sa att det var en av de absolut startsnabbaste hästar han kört och jämförde honom med passgångare, de är ganska snabba iväg, säger Reijo skämtsamt.

Trots startsnabbheten har segrarna på slutet uteblivit. Anledningen är enkel: Shadow Woodland har inte lottats till framspår. Från framspår och spets har sju av nio segrar genom åren.

I den senaste starten slutade Shadow Woodland trea i V75-finalen från bakspår.

”Öppnar lite snabbare”

På lördag har han lottats till framspår (spår 5) och målas upp som favorit med Ulf Ohlsson i sulkyn när Gulddivisionens V75-3 avgörs på Örebrotravet.

Reijo Liljendahl känner sig optimistisk inför starten.

– Spåret är perfekt för hans del, han öppnar lite snabbare när han har spår en bit ut i banan. Nu är det snabba hästar innanför oss men jag funderar på att sätta på honom ett helstängt huvudlag och då öppnar han ännu snabbare, säger Reijo coh tillägger:

– Vi siktar givetvis på spets för det är kortaste vägen till mål. Ska någon svara ut oss från början måste de vara snabba.

Känslan är att han blir en annan häst i ledningen, stämmer det?

– Han får löpa ut på ett annat sätt när han får gå utan rygg. Han kan bli lite hetsig i ryggar och ödsla bort lite krafter under vägen. När han är först, då är det på hans villkor och det tycker han om. Han känner sig som en kung i ledningen helt enkelt.

”Han är på tårna”

Om ni kommer till spets, hur ser du på segerchansen då?

– Jag tror på bra chans från ledningen, det kommer säkert kosta att komma dit men över kort distans brukar han kunna hålla tempot hela vägen. Senast var hästen trea i mål och det var en positiv insats. Han gick riktigt bra till slut trots att han gick i ryggar hela loppet.

– Det var längesedan han fick gå i ledningen och på lördag hoppas jag vi hittar dit, då blir det spännande. Jag tror han gör ett riktigt bra lopp, det känns i alla fall så hemma i jobben. Han är på tårna för dagen.

I sommar finns det många miljonlopp för hästarna i högsta klassen, Vad är målet för säsongen?

– Det beror ju så klart på hur han presterar, det viktigaste är att han får vara frisk och fräsch. Men han har ju ett stort lopp i Finland i sommar (Suur Hollola). Där är det mycket pengar i förstapris och det skulle vara kul för de finska ägarna att få se sin häst prestera bra i ett stort lopp på hemmaplan, avslutar Reijo Liljendahl.

V75-3 körs över distansen 1 609 meter med bilstart. Start klockan 17.05 med 200 000 kronor i förstapris.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75