– Tycker det är en galen soppa

TRAV

Norske stjärntränaren Frode Hamre riskerar att bli av med licensen – för att hans bror Atle Hamre olagligt tränat hans hästar på bana.

Orimligt, enligt Frodes svenske tränarkollega Lutfi Kolgjini.

– Man kan inte göra så, det finns ju för fan lagar, säger han till Trav365.

Atle Hamre är livstids avstängd från norsk travsport och får aldrig mer tillträda en travbana.

Trots det tog han sig friheten att träna sin brors hästar på Jarlsbergs travbana, när Frode var på semester i Thailand.

”Tjuvträningen” fångades på bild och skickades in till det norska travförbundet.

Som såg rött.

Nu hotar de med att dra in Frode Hamres licens - för något hans bror gjort.

– Atle har förbud mot norska travbanor och det blev fel här, han har förbud mot det. Men kört är kört och det går inte att göra så mycket åt i efterhand. Jag vet inte vad de kan straffa mig med, men nu vill de ta min licens, säger Frode Hamre till Trav365.

Rune Gustavsen, generalsekreterare i Norsk Travsport, kommenterar händelsen följande till Trav365.

– Jag kan bekräfta att vi ska ha ett möte med Frode Hamre på måndag. Det har varit ett möte med Frode Hamre och ledningen på Jarlsberg travbana, och nästa steg är ett möte med oss.

”Får ringa polisen”

Nyheten fick stort eko i trav-Europa under tisdagen och någon som reagerar starkt är svenske topptränaren Lutfi Kolgjini.

”Ludde” finner det orimligt att straffa Frode Hamre för något brodern Atle gjort.

– Det håller aldrig civilrättsligt! Frode är oskyldig och tredje part i det här. Man kan inte göra så, det finns ju för fan lagar. Och i lagen står det att man inte får hålla på med kollektiv bestraffning. Jag tycker det är en galen soppa, säger han och fortsätter:

– Som sagt har Frode ingenting med här att göra, men ser någon Atle Hamre på en travbana, där han inte får vara, så får de ju ringa polisen. Det finns ju något som heter olaga intrång. Hur svårt ska det vara?

På måndag väntar ett krismöte för Frode Hamre tillsammans med det norska travförbundet.

– Om jag hade varit Frode så hade jag inte infunnit mig på något jäkla möte. Vad fan ska han dit och göra? Nej, det här får dom ju bara backa på alltså.

Stig H: ”Låter tufft...”

Stig H Johansson är inne på samma linje som Kolgjini. I sin krönika i dagens Sportbladet tar han upp sin syn på saken.

– Det pratas om att Frode Hamre riskerar sin licens. Det låter väldigt tufft i mina öron. Jag känner ingen av bröderna Hamre väl, men mitt intryck av Frode är väldigt gott. Han gör ett lågmält intryck.

 Det känns inte som att han är någon bråkstake direkt.

– Det skulle inte kännas bra om man tar licensen av Frode, som är en jätteduktig tränare och har bra hästar. Det är inte rätt melodi. Däremot måste de så klart markera, skriver han.