Samtalet till Svanstedt – inför miljonfinalen

TRAV

Svante Båths plan till derbyfinalen: ”Det var ett jättelångskott”

Foto: LARS JAKOBSSON
Svante Båth försökte få Åke Svanstedt att köra Maverick Man i Svenskt Travderby men det gick inte. Båth har nu gjort klart med kuskar till sina fyra derbyhästar.

Svante Båth försökte få hem Åke Svanstedt för att köra Maverick Man i Svenskt Travderby.

Men Svanstedt är för upptagen i USA där det är högsäsong just nu.

– Det var ett jättelångskott men det kostar bara ett telefonsamtal att fråga. Jag är helnöjd med de kuskar som blev nu, säger Svante Båth.

Åke Svanstedt tränade Maverick Man när denne gjorde sina två första starter som treåring. Efter två imponerande segrar flyttade Svanstedt till USA och Maverick Man gick tillbaka till Svante Båth som även hade tränat hästen tidigare. Bergsåkerstränaren försökte nu att få hem Åke Svanstedt för att köra Maverick Man i Svenskt Travderby men ”Svanen” är för upptagen i Nordamerika med ett intensivt tävlingsschema just nu.

– Det var väl närmast en utopi att han skulle komma hit och köra när det är högsäsong i USA. Men både jag och ägaren tyckte att det hade varit kul och det kostar ju bara ett telefonsamtal att fråga, säger Svante Båth.

”Helnöjd med kuskarna”

Under fredagen meddelade Svante Båth att kuskarna nu är klara på hans fyra derbyhästar. Erik Adielsson kör Västerbo Fantast, Örjan Kihlström kör Poochai, Ulf Ohlsson kör Västerbo Loveboat och Johnny Takter tar hand om tömmarna på Maverick Man.

– Svåraste valet av häst jag haft i min karriär men jag kör Västerbo F i Derbyt, kommenterade Erik Adielsson på twitter.

– Jag är helnöjd med de kuskar som jag har nu och vi körde alla derbyhästarna idag på morgonen och de var fina. Så allt ser bra ut så här långt, säger Svante Båth.

Björn Goop, som har två egentränade hästar med i Derbyt, meddelade på twitter under fredagen att han istället kör i det norska Derbyt samma dag. Johan Untersteiner ska köra Dominator men det är i nuläget inte klart vem som ska köra Goops andra häst, Reckless.

Svenskt Travderby körs söndagen den 7 september med ett förstapris på två miljoner kronor.

Michael Carlsson/Kanal 75