Trav

Bäst – utan att anstränga sig

TRAV

VästerboontheNews lever på sin enorma talang. Den kan ta honom en bra bit under 1.10-strecket.

Nadal Broline påminner om sin namne.

Det gör ont att möta honom, det är hopplöst.

Stilen är smått unik, han rör sig utan ansträngning och liksom leker sig fram runt banan. VästerboontheNews är kanske inte Sebastian K. men det är utan tvekan så att vi kan placera honom i samma fack. Han är en av få travare som får med sig alla krafter i steget.

Nu vann han finalen i Silverdivisionen (V75-1) efter att ha glidit till ledningen

på första långsidan. Visst, han fick bestämma mitt i loppet men när han tilläts sträcka ut på upploppet såg de andra plötsligt hemskt dåliga ut.

Vilket de absolut inte var, de kämpade på som vanligt men har inte samma gener och talang, stackarna.

Jag är fortfarande nyfiken på att se honom springa engelska milen en varm försommardag. Räkna upp några som blåser förbi honom? Vad tyst det blev. Kan Petri Euro höja hästens syreupptagningsförmåga ett snäpp pratar vi Elitloppet. Talangen har han redan.

Var försiktig med storfavoriterna

Om det går – var pessimist. Ungefär så ska vi tänka som spelare när det gäller storfavoriter. Tjusige Calvin Borel är osäker och även om vi sett viss bättring tog han sig ännu ett återfall på Solvalla i går. Dubbla galopper för att understryka faktum. Han är förföriskt vacker men låt er inte luras... inte ens ett ”engångsligg” är att rekommendera. 

Istället bombade Quick Fix (Adrian Kolgjini) runt allt sista 700 och övertygade.

Sa någon ”spetssprinter med fel uppgift”? Inte jag i alla fall.

Digital Ink brisade till ledningen efter 650 meter i guldfinalen. Då hade småkillarna bråkat klart i täten. Därmed var saken biff och det största problemet för Örjan Kihlström var att hålla igen hästen runt sista kurvan så att han inte släppte ut fripassagerare. Själva loppet var nog inte jobbigare än ett toalettbesök.

Nadal Broline fick ingenting gratis utanpå ledaren men jösses vad stryk han gav motståndet. Den hårdheten och inställningen kommer att ta honom långt.

Vet inte vad jag ska säga mer, vilken djävulskt tuff pålle och hur bra är inte Reijo Liljendahl som tränare?

Adielsson mästare i min bok

Tre omstarter i lärlingsloppet, rörig inledning där i stort sett alla betrodda galopperade lämnade gatan öppen för Windy Ways som kördes prickfritt av Timo Nyman. Från andra ytter växlade hon ner allt sista 600 och vann lätt. Daniel Redén tränar och haussade både häst och kusk efteråt.

Erik Adielsson hamnade hopplöst till med härlige Oliver Kronos och såg ingen annan utväg än att fortsätta i tredjespår till dödens. Mitt i loppet fick av duon draghjälp av Montdore och på sista långsidan satt Adielsson (klokt) kvar i andra ytter. Sen kom luckan och spurten bet invändigt till vinst. ”Jag tog en risk för att vinna loppet, attackerar jag 700 kvar är vi trea”, analyserade segerkusken. Så sant. Killen löser travloppen likt en matematiker tar sig an ekvationer.

V75 Champions, eller V75-Mästaren som det hette förr, vanns av Peter Ingves med skrällen Bolt Boko från andra ytter. Bra kört och stort grattis till en V75-dubbel.

Men V75 Champions som uppgörelse känns krystat och har överlevt sig själv. Lägg ner.

I min bok är Erik Adielsson V75-mästare 2014. Han vann flest lopp.  

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!