Vann till 170 gånger – ska fixa ny segeryra

TRAV

För en månad sedan chockade hon spelarna och vann till 170 gånger pengarna.

Nu är Victoria Fame tillbaka på V75 – och tränaren Per-Emil Henriksson, 21, tror på ny seger.

– Jag blir inte förvånad om hon vinner, säger succétränaren.

Värdet på V75 efter avdelning sex under Hugo Åbergs-dagen på Jägersro för snart en månad var 3 610 kronor och över 10 000 system hade chansen på sju rätt.

Men det blev bara 78 system som hittade alla vinnarna, och belönades med över en halv miljon kronor. Anledningen? Victoria Fame som vann Malmö Stads Pris till 170 gånger pengarna. Hästen var utdömd av spelarna men kunde efter ett perfekt lopp spurta till seger tillsammans med kusken Thomas Uhrberg. Efter loppet blev det stor glädjeyra då tränaren Per-Emil Henriksson intervjuades i TV4. Det var hårt i mål och tränaren var först inte säker på seger, men när resultatet kom utbröt ett stort segervrål.

– Det var häftigt som fan. Jag var nästan stensäker på att hon skulle sitta fast, men det var riktigt häftigt när hon kom ut och spurtade till seger, säger Per-Emil Henriksson.

Var du lika överraskad som spelarna?

– Nej. Att hon skulle vinna kanske man inte trodde på, men jag trodde på bra chans att vara på en plats för annars hade jag inte anmält. Jag vet att hon har bra kapacitet för klassen, och hon har alltid varit grymt underskattad.

”Hade inte råd”

Per-Emil Henriksson tränar cirka 15 hästar på Kari Lähdekorpis gamla gård i Falkenberg som familjen Henriksson köpte för ett tag sedan. 21-åringen tränar alla hästar, men det är hans pappa, Gert Henriksson, som står som tränare för hästarna.

– Jag har inte gått någon amatörkurs och vem trodde att jag skulle stå här med 15 hästar? Jag hade lite planer förra året att gå den förberedande proffstränarkursen men det blev inte av, jag hade varken råd eller tid så därför står pappa på hästarna. Det funkar bra, även om det inte är optimalt. Det är en tjej som jobbar hos mig två dagar i veckan, annars tränar jag hästarna helt själv och det rullar på bra. Det är klart att det vore skönt att ha en heltidsanställd, men det får man sikta på i framtiden.

Victoria Fame äger han själv – och förstapriset i Malmö Stads Pris, 350 000 kronor, kom väl till pass för travtalangen.

– Det är jätteviktiga pengar. Jag har investerat i någon ny häst men det mesta kommer att läggas på hög. Jag har nyss dragit igång och man måste tänka på framtiden. Jag kanske ska köpa en ny hästbuss. Jag vill tacka mamma och pappa som gett mig chansen med hästarna, det är verkligen ett äventyr.

Vad är ditt mål med travkarriären?

– Att vara topp tio, topp fem, inom tio-femton år. Jag tror på mig själv och jag har hittat ett bra koncept. Jag tycker att jag har rätt så bra känsla för hästar.

Långresa

På lördag är Victora Fame tillbaka på V75. Hästen gör långresan från Falkenberg till Bergsåker, och när Trav365 når Per-Emil Henriksson ska han köra det sista finslipande jobbet med hästen.

– Jag håller just nu på att ta in Victoria från hagen, allt verkar kanon. Jag tog blodprov på henne för några dagar sedan för att vara på den säkra sidan och allt ser helt perfekt ut. När man ska ut på en sådan här långresa måste allt vara perfekt, och hon åker på fredag förmiddag. Jag har aldrig rest så här långt med henne, men hon är stenhård i psyket så det ska nog gå bra. Själv flyger jag till Sundsvall.

Fick styrningen – efter ett vad

Det åttaåriga stoet startar i V75-5, Lasse Lindbergs Minne, där 15 lärlingar slåss om segern och 250 000 kronor. Henrikssons vän, Oskar J Andersson, ska köra hästen.

– Oskar är grymt duktig men det är genom en vadslagning han får den här styrningen. Jag trodde att jag skulle ha tre starthästar under årets Elitloppshelg, men det trodde inte Oskar. Jag hade ingen till start och han vann vadet, därför kör han på lördag.

Vad tror du om segerchansen?

– Spår två är bra, det kan bli jättebra det här. Det är möjligheternas spår och jag tror hon kan vinna, det tror jag alltid. Jag har svårt att se de som står på tillägg slå henne och jag tycker min häst är en outsider. Det måste stämma men jag blir inte förvånad om hon vinner igen, säger Per-Emil Henriksson till Trav365.