Fyrand: Jag är stolt och glad

TRAV

Superprestationer med två nya svenska rekord.

Solvallas banmästare tystade kritikerna – och bjöd på travfest.

– Det är inte många tävlingsdagar i historien som haft bättre resultat, säger Tore Fyrand till Trav365.

6 823 personer besökte Solvalla under onsdagskvällen och de fick bevittna travsport av absolut världsklass. Solvallas banmästare har ofta fått svidande kritik av de aktiva, och många har varit skeptiska till banans beskaffenhet. Men efter onsdagens lopp tystade de kritikerna. Rejält.

Tre nya svenska rekord sattes på Solvalla och i stort sett varje lopp vanns på fantastiska tider. Disco A.E. och Tamla Celeber krossade de svenska rekorden, och båda vann på ett fantastiskt sätt. Dessutom tangerade Peignoir det svenska rekordet för fyraåriga ston. Tore Fyrand är glad, och stolt, över sina kollegor som arbetat dag och natt för att få banan i så bra skick som möjligt.

– Det är inte så många tävlingsdagar i historien som haft bättre resultat. Det är tre saker som gjorde tävlingarna så bra: Optimalt väder, banan var i toppskick och att svensk travsport har en fantastisk utveckling. Vi jobbar stenhårt med banan, och det är skönt att man får ett kvitto på att det lyckats. Det finns bara en väg att gå, och det är att jobba hårt, säger Fyrand.

”Ett lagspel”

Sedan en tid tillbaka är Arto Siika-Aho banmästare på Solvalla, men Fyrand vill inte framhålla en speciell person utan hela teamet.

– Alla har lagt sin kraft på att göra banan bättre. Arto är ledaren, men det är ett lagspel. Vi fick en otrolig bekräftelse på att banan håller toppklass, det var kul.

Vad säger du annars om kvällen?

– Det var en strålande kväll. I konkurrens med den svenska landskampen hade vi nästan 7 000 personer här, och det är jag nöjd över. En del av vår publik är fotbollspublik och det är en verklighet vi får leva med. Vädergudarna var med oss och det blev en fin sommarkväll med flott sport och extra roligt var det att båda huvudloppen vanns av Solvallatränare. Tamla Celeber vann EM för ston och Friction vann Jubileumspokalen, det visar vilken kvalité våra tränare och hästar har. Vi har generellt en hög nivå på hästarna och tränarna, säger Tore Fyrand till Trav365.