”Du måste vara kåtare”

Ni tittare tycker säkert att ni får se mycket tokigheter i travsändningarna.

Men ni skulle bara ana hur mycket ni missar.

Det försiggår saker bakom kulisserna som väcker stor munterhet.

Första exemplet skedde dock i rutan under en livesändning på den tiden då Hans G Lindskog var sportchef på Solvalla.

Han blev intervjuad i Dagens Rätt av sina före detta kollegor. TV-van som han var rörde han sig hemvant i studion och kände väl till programmets upplägg. Efter intervjun utgick han ifrån att studion inte längre var i bild och att andra bilder rullade för tittarna. Därför lämnade han studion genom att gå bakom kommentatorerna. Eftersom det är viktigt att vara tyst lyfte han benen högt och långsamt som man gör när man smyger. Först gick han åt ena hållet, upptäckte att han glömt något, vände och gick åt andra hållet. Självklart skedde allt i bild och Hans G drog ned många skratt med sin imitation av John Cleese och hans silly walk.

Nöden har ingen lag

Platsen är Kalmartravet och reporter är Linda Rosenqvist. Referenten fick inför ett lopp meddelande om att han inte skulle lämna över ordet till reportern under det loppet. Men när loppet väl var igång glömdes den informationen bort och Linda hör i sin öronsnäcka:

- Hur ser favoriten ut, Linda?

Linda som sitter på toaletten får panik, rycker åt sig mikrofonen och rapporterar från toalettstolen:

- Jo då, inget att klaga på, det ser ut att hålla hela vägen hem.

Snacka om att vara på tårna och vara lojal mot sitt jobb.

? det hängde på ett hår

Ett färskt exempel när det strulade till sig är V75-sändningen från Östersund. Varje lördag har vi under förmiddagen en rapport i TV4 Nyhetsmorgon. Den här morgonen skötte Patric Skoglund alla delar själv. Han gjorde förinspelade intervjuer, live-intervjuer i studion och som pricken över i fick han även motivera Jessica Almenäs V75-system. Något hade blivit fel. Vi som visste hur det skulle ha sett ut undrade förstås var sjutton Jessica hade tagit vägen. Jodå, hon hade klivit upp i god tid, tvättat håret och gjort sig klar för avfärd mot banan. Men när hon fixade frisyren blev det fel. Fråga mig inte hur det gick till men på något vis lyckades hon trassla in håret i varmluftsborsten.

Hon drog och slet varpå ännu mer hår fastnade. En gigantisk tova växte fram och mitt i alltihop satt borsten. Som berg.

Nu var paniken nära. Jessicas mamma ryckte in och drog tålmodigt ut strå efter strå ur borsten. Hon insåg att det här kommer att ta tid om hon inte ska tvingas klippa av sig allt hår. Därmed fick redaktören ett meddelande om frånvaro på grund av tovigt hår. Allt löste sig till slut och lagom till avdelning ett stod hon där lika vacker som vanligt. Och med nästan lika många hårstrån som vanligt.

Erotik i sändning

Själv då, har inte jag varit med om något galet under alla år? Jodå, en hel del. En situation jag aldrig glömmer ägde rum under en av mina allra första V75-sändningar. Redaktören för dagen är känd för sitt heta temperament och sin uppstressade stil. När jag skulle göra en påa, det vill säga en presentation av ett kommande inslag, blev han riktigt upprörd.

– Du måste vara kåtare, vrålade han i mitt öra.

Jag blev minst sagt paff. Vad var det frågan om?

– Va, vad är det du säger?, undrade jag.

– Gör om påan och gör den kåtare, skrek han tillbaka. Resten av programmet blir ju lidande om du inte är kåtare!

Vilket sexistiskt svin till redaktör! Vilken förnedring! Vad var det här för bransch egentligen? Vid det här laget var jag riktigt sur:

– Nej, det här ställer jag inte upp på, kåt kan du vara själv, morrade jag.

Redaktören uppskattade inte min uppnosighet.

– Vad är problemet? Vi har ju bestämt att den här punkten bara får ta 20 sekunder?

Först total tystnad från min sida.

Sedan insåg jag att ett fall av språkförbistring inträffat.

Redaktören, bördig från Halmstad, hade självklart menat ”kortare”. Hans dialekt innebär att ”o” blir ”å” och att ”r” försvinner helt och hållet.

Eller, det var i alla fall så han i efterhand förklarade det?

Åsa Elmroth, Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!