Hans G: Vi fuskar inte i tv

TRAV

Det måste vara ett skämt, tänkte jag första gången jag fick anklagelsen kastad i ansiktet, slutet på 80-talet. Jag hade börjat jobba med de underbara V65-sändningarna på V65 ihop med Lennart Nilsson.

– Måste du peka ut vinnaren varvet från mål? Det hörs ju lång väg att ni refererar loppen i efterhand. Anklagelserna om efterhandsreferat har fortsatt förfölja mig. Det spelar ingen roll hur många gånger och hurheligt redaktörer, producenter eller vi själva försökt förklara att trav i tv refereras i det ögonblick de körs och avgörs.

Jag lovar och svär!

Det är lika bra att lägga alla kort på bordet, en gång för alla.

Så här ligger det till i dag då vi sänder trav och galopp i princip dygnet runt, sju dagar i veckan.

V75: Alla lopp refereras direkt och sätts på band. Det är rent tekniskt ruskigt svårt att hinna efterhandsreferera ett lopp eftersom så mycket skall göras mellan loppen. Det är allt från intervjuer med skenande hästar och springande kuskar till, analyser i studion, oddsläsning med mera.

V65: Fem dagar i veckan (Vinnare Plus). Samma som V75.

V64: Onsdagar. Har bara gjort en sändning från Vaggeryd då vi en underbar sommarkväll förra året stod på en lastpall mitt i jättepubliken och försökte se vad som hände på banan. Givetvis helt omöjligt att göra om ett referat. Skulle tro att Jocke Johansson och grabbarna har en enorm tidspress oavsett om dom jobbar i studio eller

från E-läktaren. Och de refererar givetvis loppen när de körs.

Luncherna. Loppen refereras live från en studio på Solvalla. Vi hinner med tre lopp innan sändningen i TV4 börjar klockan 13.00.

Märkligt nog, peppar peppar har det ännu inte gått åt skogen. Banorna gör ett fantastiskt bra jobb, men det är klart att vi blir nervösa ibland när det är tre, fyra omstarter i ett kallblodslopp, ja ni förstår själva.

ATG Euro och ATG USA. Sju dagar i veckan sitter ett gäng och refererar våra lopp till ett antal europeiska länder, Sydafrika och USA. Allt sker på engelska och det är givetvis live.

Dock måste alltid producenten och/eller redaktören kunna förbehålla sig rätten att göra om ett lopp, tex om tekniken eller andra omständigheter kräver det. Ni skulle bara vara med i kontrollrummet under en sändning.

Det är väldigt små marginaler och stressnivån är enorm. Att missa en sändningstid skulle vara en sån katastrof och en pinsamhet som ingen skulle vilja sätta upp på sin CV. Personligen har jag aldrig varit med om att helt lopp fått göras om på grund av ett tekniskt haveri.

En helt annan sak handlar det om när vi gör de åtta minuter som sänds vid sextiden på morgonen i TV4 och under förmiddagarna hos ombuden.

Dessa referat är givetvis pålagda i efterhand liksom de galoppreferat som jag själv har nöjet att leverera till Vinnarprogrammen lördagar och söndagar.

Ovanstående i korthet: Vi refererar inte i efterhand, har aldrig gjort.

Vi vill inte referera i efterhand, det är underbart kul att referera live.

Nu kanske jag slipper fler anklagelser.

Hans G Lindskog