V75-lirare är en flock dumma får

TRAV

Vi är fantastiskt korkade.

Vi är så dumma att det ryker ur öronen.

Det är den enda slutsats man kan dra efter helgen.

Sveriges V75-spelare är inga snillen.

Foto: Micke Nybrink

V75-6 i lördags vanns av Talang Sund och Fredrik Linder. Att Linder fick vinna på V75 var ett av helgens stora glädjeämnen. Jag vet inte vad det är - men det är lätt att glädjas när det går bra för honom.

Om det är hans oskyldiga cockerspanielblick, hans spontanitet eller hans forsande glädjetårar som charmar vet jag inte, men det var i alla fall upplyftande att det gick vägen.

Talang Sund var V75-omgångens stora skräll. Femåringen var minst streckad i sitt lopp (5 %) och gav 21 gånger som vinnare. Han var lösningen på V75-gåtan.

Veckan innan, när V75 kördes i Örebro, var det precis tvärtom. Då var Talang favorit i den första avdelningen, både på vinnarspelet (35 för 10) och på strecken (46 %). Många trodde alltså på hästen den gången; i starten före hade han avslutat bra som tvåa bakom Chogo.

Trots att Fredrik Linder meddelade att Talang skulle tävla med skor och att han skulle laddas för ledningen, där han tidigare inte visat sig trivas så bra, spelades han till solklar favorit.

För Per Lennartsson och med framskor på hovarna tog han ledningen och fick bestämma i 1.15-tempo första rundan. In på upploppet stannande han ändå fullständigt och när jag mötte Lennartsson direkt efter loppet såg han ut som ett frågetecken. "Han går nog inte i spets, det är bara att konstatera", sa han och fick medhåll av moloken Fredrik Linder.

Ingen klocka ringde

I lördags var förhandssnacket annorlunda. Nu skulle hästen köras bakifrån och nu var det dessutom dags att rycka alla skor, barfota runt om.

Med den balansen hade vi sett honom spurta något alldeles otroligt i ett V75-lopp i Gävle i mitten av augusti och egentligen borde vi ha vaknat och fattat läget.

Men ingen klocka ringde och när Talang Sund vrålspeedade förbi allt över upploppet stod de flesta spelare med öppna munnar och funderade om sex rätt eventuellt kunde gå något, eller kanske fem.

Vad bevisar det här? Givetvis att travspelare har taskigt minne, eller att vi är en skock dumma får som, bä-bä, jagar samma hästar varje vecka och att vi är både otrogna och slarviga.

Samtidigt är det intressant hur det kan bli. Är man bara sin egen och tänker efter, utan att snegla på vad alla andra (får) gör, då finns fynden där. Den som orkar analysera och jämföra strecklistan med vinstchansen har stora möjligheter att vinna. Just på V75 blir det otroligt fel ibland. Alla hästar är bra i en V75-final men strecklistan speglar inte alltid detta.

Talang Sund var ett strålande exempel på det.

Veckans tips

Micke Nybrink