– Kuskarna borde få spela sig själva

Micke Nybrink.
TRAV

Janne Jönsson olé, olé, olé!

Han gjorde bara ett fel. Han klev in med för lite.

Jag efterlyser hårdare spel från kuskarna.

Och så borde Sjunnesson sparka Walmann i skrevet.

Jan I Jönsson var förra veckans heta potatis. Travtränarpampen hade nämligen gjort sig en hacka på toton i ett lunchlopp i Eskilstuna. Jönsson körde Beauty Class, trodde uppenbarligen på bra chans och gjorde därför några mindre spel på sig själv: tvilling, lunch­dubbel och vinnare. Hästen spetsade och vann till dryga fyra gånger. Så långt – hur snyggt som helst. Grattis.

Men på ST (Svenskt Travsport) blev man misstänksamma (?) och startade en utredning. Varför vet jag inte men Jönssons spelkonto kollades (!) och där uppdagades de fina spelen.

Och? säger ni. Vad spelar det för roll? En jävla roll om man ska följa reglementet. Kuskar får nämligen inte lira i lopp de kör i. Det kan jag på sätt och vis förstå, i alla fall om de spelar någon annan än sig själv.

Men vad är det för fel med att stötta sin egen kuse på toton med ett vinnarspel, eller kanske fräck spik på V65? Jag säger så här: skulle det inte sätta fart på många av dagens ibland händelsefattiga lopp om alla kuskar tvingades investera en slant på sig själva för att över huvud taget få vara med? Ju högre pris­summa, desto större tvångslir. Då skulle alla garanterat köra för seger. Då skulle ingen släppa och lifta till en välbetald plats. Platsspel får de – gud förbjude – inte ägna sig åt.

För mig är Janne Jönsson inget annat än en kusk som gjorde sitt jobb (körde för seger) och som dessutom stöder svensk travsport genom att spela hos ATG.

Om man jobbar på Astra Zeneca – får man inte köpa aktier där? Klart man får. Det uppmuntras.

Den antika regeln att hästägare måste strecka sin egen häst är lika stupid. Alla som är med i Rixallsvenskan och Travkompaniet kriminaliseras – för jag kan lova att de inte alltid följer reglementet.

Visst är det ganska lite action på våra travbanor? Loppen är kliniska, ingen kör rally. När någon outsider knuffas lite blir det ramaskri och snörvel bland toppkuskarna. Buhuhuuu! Mamma! Jag gillar därför de plötsliga bråken mellan Björn Goop och Åke Svanstedt. De killarna delar inte fjällstuga på sportlovet. I tisdags körde Svanstedt mot Goop både på lunchen och på kvällen. Två gånger såg Svanstedt till – bara för att jävlas? – att Goop inte vann med sina favoriter.

Gennaro Gattuso skallade Joe Jordan efter Milan–Tottenham i Champions League förra veckan. Jag är avundsjuk. Kan inte typ Jörgen Sjunnesson ge Roger Walmann (eller kanske någon annan tränare, jag gillar Roger) en spark på nötterna en V75-lördag i direktsändning?