Var nära döden – nu jagar han V75-seger

Foto: Mattias Djuse.
TRAV

För ett halvår sedan var travtalangen nära att mista livet i en våldsam olycka.

På lördag kan Mattias Djuse, 22, vinna på V75 – och fixa veckans andra storseger.

– Det har varit en jobbig tid, men man måste se framåt och kämpa, säger Djuse.

Det var i mitten av oktober under fjolåret som 22-årige Mattias Djuse var med om en allvarlig olycka på Timo Nurmos gård strax utanför Stockholm. Timo Nurmos och hans anställda var ute och körde jobb med sex av stallets hästar då de helt plötsligt mötte en bil i full fart. Bilen kom runt en sväng och kuskarna hade inte en chans att väja. Mattias Djuse, som körde en av sina passhästar, satt längst fram i klungan och krockade med bilen. Djuse flög ur vagnen medan hästen åkte över huven på bilen. Djuse blev efter olyckan förd till Karolinska sjukhuset i Solna med helikopter där det konstaterades att travtalangen fått en fraktur på en ryggkota samt en rejäl sträckning i ena benet.

Tappade muskler

Efter olyckan blev Djuse sjukskriven i tre månader och det var en jobbig tid för 22-åringen.

– Jag var sjukskriven i tre månader och jobbade sedan halvtid ett tag. Den senaste en och en halv månaden har jag jobbat för fullt. Frakturen i ryggkotan måste läka sakta och säkert och det tar tid att träna upp kroppen igen. Jag tappade jättemycket muskler som man måste bygga upp igen. Det har varit jobbigt men man måste bara se framåt och kämpa, säger Djuse.

Djuses vilja att ta sig tillbaka har gett framgång. Under onsdagen vann kusken sitt första lopp efter olyckan då han tog hem Karl-Gösta Fylkings Minneslopp på Solvalla med 100 000 kronor i förstapris. Djuse vann loppet tillsammans med Nelle Pelle och efter segern var kusken tagen och hade nära till tårarna.

– Det var riktigt härligt. Det var lite omtumlande men bara roligt. Vi hittade rätt så snabb ut i andraspår och sen gick loppet fortare och fortare ju längre vi körde. Sen gick jag på i tredjespår med 700 meter kvar och vann rätt så lätt och det kändes som att det inte var helt tomt i mål. In på upploppet drog jag ned skygglapparna och manade på honom lite och då stack han undan. Nelle Pelle har utvecklats väldigt, väldigt mycket sedan han kom till oss och vi trodde aldrig att han skulle bli så här bra.

Djuse fortsätter:

– Målet för mig har varit att ta sig tillbaka och att vinna det här loppet känns jättebra. Det är min största seger någonsin. Jag vann ett försök till guldklockan men det här känns mycket större. 

Jagar V75-seger

På lördag kan Djuse ta ytterligare en storseger då han kör det femåriga stoet Edda Dreamcatcher i V75-5 på Solvalla. Ekipaget startar från 20 meters tillägg men kusken tror inte på en ny vinst.

– Det är alltid tuff att stå tillägg på en snabb bana och hon är ett platsbud i första hand. Hon tål inte att göra så mycket själv utan vill ha det lite serverat men hon skulle vara gynnad av tempo. Hon var riktigt bra när hon vann näst senast och blir bättre och bättre hela tiden.

Är hon något för V75-spelarna?

– Jag tror det blir tufft att vinna men trea-fyra kan vi säkert vara. Med maxflyt så kan vi kanske vara med och göra upp om det.

Hur skulle det kännas med en dubbelseger?

– Jag tänker inte så mycket på det nu. Nelle Pelle var min bästa chans, kul att sätta dit honom. Sen får vi se om det blir något mer, det är en ren bonus efter segern i onsdags.

”Yield Boko är intressant”

Djuses arbetsgivare Timo Nurmos har fem hästar till start på V75 på hemmabanan. Men Djuse tycker ingen av hästarna är någon het vinstchans.

– Yiled Boko är intressant men det lär saknas lite i honom. Han har gått bra i jobben men det är tufft att vinna direkt i årsdebuten. Det är en fin häst som har en spännande säsong framför sig, säger Mattias Djuse till Trav365.