”Får väl vila och bli avelshingst”

Foto: Stefan Melander och Iceland.
TRAV

Efter två raka galopper – nu kan Icelands karriär vara över.

Fortsätter hästen svika blir han avelshingst nästa år.

– Jag vet inte vad han håller på med, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

I maj förra året vann sjuårige Iceland Elitloppet på Solvalla och hyllades av hela trav-Sverige. Efter det har hästen vunnit fyra lopp och tjänat över en halv miljon kronor men i de två senaste starterna har hästen floppat rejält. Två raka galopper har skapat huvudbry på kretsen kring hästen och efter onsdagens V64-lopp på Solvalla var kusken Örjan Kihlström mycket fundersam till galopperna på sistone. Nu lär hästen få mycket svårt att upprepa Elitloppssuccén från förra året.

”Jag vet ingenting”

Iceland är normalt sett en travsäker häst och fortsätter han svika tränare Melander får han avsluta sin karriär och gå till avel nästa år.

– Jag vet ingenting, jag vet aldrig någonting. Nej men det viktiga för mig är att han var väldigt fin när jag värmde hästen och sen såg jag att han var fin innan loppet. Sen vet jag inte vad han håller på med, vi får hoppas att det är en tillfällighet men är det inte det får vi vila honom hela sommaren och sen bli avelshingst. Om han inte är bra ska han inte starta, säger ”Tarzan” till Trav365.

Efter loppet lät du väldigt besviken i TV4-intervjun, hur kändes det?

– Nej men korkade frågor kan jag inte svara på. Det måste vara välgenomtänkta frågor av en expert och jag kan inte veta om huvudlaget var fel eller så, det är omöjligt. Scarlet Knight (pappa till Iceland reds anm) kunde jag prata med, han var så intelligent men Iceland är för ung ännu. Jag har inte fått någon riktig kontakt med Iceland men jag ska köra honom i helgen så får vi se om han har något att säga.

– Det viktigaste för mig är att han inte är halt, det var han för ett år sedan och det var inte roligt. Men nu så är han jättefin och av de rapporter jag fått så var han otroligt fin efter galoppen precis som loppet innan.

Pratar du med dina hästar?

– Ja, jag pratar med alla mina hästar. Scarlet kunde nästan prata svenska men Iceland är lite barnslig och omogen ännu men det kanske blir bättre. Hästarna efter Scarlet Knight är smartare än alla andra raser, säger Stefan ”Tarzan” Melander till Trav365.