Proffstränaren kritisk: ”Fuskarna måste bort”

Nytt antidopningreglemente på plats: • Hårdare krav • Höjt tränaransvar • Skärpta straff

Publicerad:
Uppdaterad:
Thomas Uhrberg inte nöjd med det nya antidopningreglementet som förbundet Svensk Travsport har släppt.
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
Thomas Uhrberg inte nöjd med det nya antidopningreglementet som förbundet Svensk Travsport har släppt.

TRAV

Förbundet Svensk Travsport har uppdaterat sitt antidopningreglemente.

Travtränarnas Riksförbund är inte nöjda.

– Fuskarna måste bort om det finns några och Travtränarnas Riksförbund är inte lyriska över nya reglementet, för det är inte tillräckligt, säger styrelseledamoten, tillika proffstränaren, Thomas Uhrberg.

Svensk travsport har från och med den 4 mars ett nytt, uppdaterat, antidopningreglemente. Flera förändringar har gjorts för att ytterligare stärka hästvälfärden.

Bestraffningarna för brott mot reglementet skärps också.

Bland annat är en ny regel att en tränare inte får inneha veterinärmedicinsk utrustning eller annan utrustning som endast får användas av veterinärer, samt utrustning som är till för otillåtna åtgärder.

”Kommer det att kosta”

I och med nya reglementet skärps också bestraffningarna för brister i behandlingsjournalerna, brister i läkemedelsförvaring, överblivna och omärkta receptbelagda läkemedel samt läkemedel som är förbjudna i Sverige. Ett område som det enligt ST finns stora brister.

– Allting kommer bli mycket klarare. Har man inte ordning och reda i stallet, då kommer det att kosta. Det gäller även när det kommer till behandlingsjournaler, som vi sett att det funnits okunskap kring hur de ska skötas tidigare. Man har inte riktigt vetat vad som gäller, det har svajat, säger förbundsjurist Göran Wahlman till Travronden.

”Små förbättringar”

Trav365 har pratat med Thomas Uhrberg, Jägersrotränaren är styrelseledamot i Travtränarnas Riksförbund.

– Vi har tittat på det här i styrelsen och det är vissa små förbättringar mot innan men det räcker inte. Vi tycker att reglementet ska vara ännu tuffare, säger Thomas Uhrberg och ger ett exempel:

– Att man nu inte får ha otillåten veterinärmedicinsk utrustning i stallet, det är en självklarhet. Finns det så ska man straffas hårt, för det ska inte vara där.

”Fuskarna måste bort”

I dag kan fastighetsägare och hyresgäster neka en kontrollant eller en veterinär från Svensk Travsport tillträde till stallarna, vilket Uhrberg ser som ett av grundproblemen.

– Det viktigaste är att Svensk Travsport har möjlighet att besikta och kontrollera tävlingsstallen när de vill, ST måste ha verktygen som behövs för att få bort fuskarna.

Vad säger ni om skärpta straff för brister i behandlingsjournalerna?

– Om en fuskare ger något olagligt till sin häst så är det klart att de inte skriver det i journalen, säger Uhrberg och avslutar:

– Fuskarna måste bort om det finns några och Travtränarnas Riksförbund är inte lyriska över nya reglementet, för det är inte tillräckligt.

Här kan man läsa det nya antidopningsreglementet.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN