Efter petningarna - får köra superhästen igen

Jorma Kontio tillbaka bakom superhästen: ”Inte min häst, ägaren och tränaren väljer kusk”

avErik Pettersson

Foto: TR Media
Jorma Kontio kör Readly Express igen. Hästen startar i Jämtlands Stora Pris på lördag.

Kusklegendaren Jorma Kontio petades bakom Readly Express i Frankrike i vinter.

När stjärnhästen gör comeback på lördag får han köra igen.

– Jag är glad, absolut, att få köra bästa hästen, säger Kontio.

Inför fjolårets vintermeeting hade Jorma Kontio kört superhästen Readly Express i 20 av 22 starter och aldrig varit sämre placerad än tvåa.

Därav var det många som höjde på ögonbrynen när Kontio petades bakom honom till förmån för Björn Goop i Frankrike i vinter.

– Ägaren bestämmer. Jag hoppas det är en bättre kusk, jag vet inte om ägaren och Timo tycker det är en bättre kusk. Du får fråga dom, sa Kontio till Trav365 då.

Startar i Östersund - efter tävlingspausen

Björn Goop skötte uppgiften lysande. Han vann två av loppen i Paris och blev tvåa i ett. En av segrarna togs i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, där Readly Express fick dra fram förhandsfavoriten Bold Eagle, men hade trots det kraft och mod att kontra till seger i en redan klassisk upploppsduell.

Sedan dess har Readly Express inte synts till på tävlingsovalen.

Men på lördag gör han comeback.

Som Trav365 var först att rapportera om så blir första loppet i Östersund, i Jämtlands Stora Pris.

”Fick köra där en gång - då vann vi”

Readly Express lottades till bakspår, spår 10, och i loppet får han återigen stifta bekantskap med Jorma Kontio som är tillbaka efter vinterns petning.

– Jag är glad, absolut, att få köra bästa hästen, säger Kontio.

– Jag har kört honom mycket förut och hoppas allt är bra, han har varit bra varje gång hela livet. Han har visat att han fungerar i alla länder, på alla distanser.

Hur besviken blev du när du inte fick köra Readly Express i Frankrike i vinter?

– Det är inte min häst, jag kör bara. Det är ägaren och tränaren som får välja kusk - inte jag. Jag fick köra en gång i Frankrike, då vann vi Europaderbyt, säger Kontio.

”Är han bara normal så är det en bra chans”

Vad tror du på lördag?

– Det är första loppet efter lång paus, så hoppas han får ett bra lopp. Det är bakspår och han får gå bakifrån, men är han bara normal så är det en bra chans, absolut. Han är en jättefin häst och alla har väntat på att han ska komma ut och starta, även jag.

Enligt Timo Nurmos preliminära plan så startar Readly Express i Östersund på lördag och i Boden veckan efter det, då Norrbottens Stora Pris avgörs.

Readly Express har tjänat drygt 15 miljoner kronor hittills i sin tävlingskarriär, tagit 21 segrar och aldrig varit sämre än trea i ett lopp.

Om Björn Goop var aktuell att köra Readly Express i Sverige-starten är oklart, men till lördagens start hade det inte gått, Goop är avstängd för felaktig drivning och felaktigt bruk av körspö mellan 8 juni och 10 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Östersund

Trav