Trav

Tvingas flytta – mögel i stallet

Av: 

Patrik Fernlund

TRAV

Unga proffstränarens tunga besked – flyttar nu till ”Stjärnkusken”-gården: ”Blivit sjuka för ofta”

Mögel i stallet tvingar proffstränaren Markus B Svedberg att flytta alla sina hästar.

Men det finns ljus i tunneln: om tre månader står ett nytt toppstall färdigt.

– Hästarna har blivit sjuka lite för ofta, men nu hoppas vi på en vändning, säger Svedberg till Trav365.

Markus B Svedberg, född 1991, är en av landets yngsta travtränare och med 28 hästar i träning har han i år tagit 13 segrar och har en segerprocent på 15. Men tränaren har ändå inte varit helt nöjd, då hästarna emellanåt underpresterat och varit mycket sjuka. Därför kollade Svedberg upp sitt stall, och fann då mögel.

Det innebär att han tvingas flytta hela sin rörelse – ett stort projekt.

– Vi behöver nog inte riva stallet, men det behövs ordentliga åtgärder och vi kan inte använda boxarna. Hade det hänt i maj hade jag släppt dem i hagarna, och hade det skett om tre månader så hade jag bara haft dem i det nya stallet som just nu byggs på gården och då hade allt varit lugnt men nu hamnade vi i kläm så att säga, säger Svedberg.

Flyttar till ”Stjärnkusken”-gården

Var ska hästarna stå de närmsta månaderna innan det nya stallet är klart?

– Vi har varit runt och kollat på lite olika gårdar, men att hitta 30 boxplatser är inte det enklaste men vi kommer hyra in oss på Ålsta gård, där Stjärnkusken spelades in, och det blir en bra lösning. På ett sätt är det skönt att man hittat en förklaring till varför hästarna haft så dåligt immunförsvar, och med tanke på att det nya stallet står klart om tre månader så blir det ändå bra i slutändan. Vi kan vinterträna dem hemma på min gård, det är det viktigaste. Det har fattats fem till tio procent i hästarna, och det är mycket i travlopp och vi har ändå en bra segerprocent men kan vi få ordning på det här problemet kan det bli riktigt bra framöver.

När kan du använda det drabbade stallet igen?

– Vi får se. Vi kommer ta alla prover som finns innan vi ens tar in min shetlandsponny där, det blir inga chansningar.

”Rycker skorna och kör med rycktussar”

På onsdag har tränaren Carmine Am, som kostade 1,6 miljoner kronor som ettåring på Lutfi Kolgjinis auktion, till start i ett av Kriterieförsöken. Hästen har inlett karriären lovande – men på onsdag startar treåringen och Markus från spår åtta, men kusken har inte gett upp.

– Jag körde snällt med honom senast men det gjorde jag för jag var lite osäker på hela stallet just då, det var innan vi hade fått svaret om stallet. Vi blev fast hela vägen och det var mycket sparat och på Mantorp var det en promenad i parken. Det är så iskallt med spår åtta, men förhoppningsvis ska han vara ytterligare lite bättre och sedan chansar vi och tar av honom skorna och kör med rycktussar för första gången. Blir han lite smidigare med barfota blir det bra effekt, och rycktussarna kommer han svara bra på. Vi ska köra om det. Vi kan inte ge upp på förhand och löser det sig har han kapacitet att gå vidare, säger Markus B Svedberg till Trav365. 

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav