Trav

Svensk Travsport inför barfotaförbud

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

TRAV

Svensk Travsport inför barfotaförbud från första december till sista februari i vinter.

Från första december gäller även totalt barfotaförbud på alla tvååringar.

– Den här dag för dag-metodiken som användes i vintras var inte bra för någon, säger Johan Lindberg, Svensk Travsports generalsekreterare, till Trav365.

Efter förra årets ”barfotakaos” har Svensk Travsport agerat.

Nu inför de barfotaförbud på alla hästar som startar på svenska banor från första december i år till sista februari 2016, det skriver man på hemsidan travsport.se.

Dessutom förbjuder man allt barfotatävlande med tvååringar från första december i år och hela 2016.

Detta genom ett förslag från Svensk Travsports samverkansgrupp för hästvälfärd (SHF). SHF innefattar representanter från basorganisationerna TR, BTR, Sleipner och RST.

– Det här är ingen ny fråga. Den här dag för dag-metodiken som användes i vintras var inte bra för någon. Det blev väldigt hattigt. Nu finns det ett brett stöd för det här, och det blir lika för alla. Och alla vet vad som gäller säger Svensk Travsports generalsekreterar Johan Lindberg till Trav365.

”Inte bra för någon”

– Vi i Travtränarnas Riksförbund (TR) har varit med under hela beslutsprocessen och behandlat denna fråga i vår styrelse. Jag vill poängtera att vi egentligen är emot allt som heter förbud, men som det var i vintras var inte bra för någon och vi i TR har ställt oss bakom detta beslut från Svensk Travsport, säger Jan Halberg, ordförande i TR, på travsport.se.

Varje vinnande häst kommer kontrolleras

När barfotaförbudet införs, första december, kommer även ST att inför en regeländring för vad som är beslag och inte.

”Ett beslag ska skydda hela bärranden och kan utgöras av exempelvis hästsko eller hovplast. Om beslaget, exempelvis skyddar bärranden genom att höja hela hoven från underlaget räknas det som ett tillräckligt skydd. Exempel på beslag som höjer hela hoven är päronsko och tåöppen sko”, skriver man på hemsidan.

För att ha koll på att de nya reglerna följs så kommer varje vinnande häst att kontrolleras, samt att det kommer göras stickprover.

Om det upptäcks före loppet att en häst inte har godkända beslag på samtliga hovar får den ej starta. Om en häst saknar beslag på någon eller några hovar efter loppet beslutar måldomarnämnden om hästen ska betraktas som om den ej varit startberättigad. Beslutas det att hästen ej varit startberättigad ska hästen fråndömas eventuellt vunnet pris, vilket dock inte inverkar på totoresultatet.

Föreslagen bestraffningsnivå vid enstaka brott är 5 000 kronor i böter för tränaren och vid upprepat brott anmälan till disciplinnämnden.

Tidigare under tisdagen skrev Trav365 att ett barfotaförbud var nära att införas och i den artikeln fick läsarna rösta vad de tyckte. Drygt 65 procent av de som röstat tyckte att man borde inför ett barfotaförbud vintertid.

Texten uppdateras.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav