– Framstod som tuff och flåbusig

Mentale tränaren Stig Wiklund om sitt samarbete med travprofilerna

Robert Bergh och Stig Wiklund.
Robert Bergh och Stig Wiklund.

Mentala tränaren Stig Wiklund deläger 22 hästar och har varit ägarkompanjon med bland andra Peter Forsberg och Henrik Zetterberg.

För Trav365 berättar han om sitt samarbete med några av Sveriges största travprofiler.

– Det har varit en jäkla utmaning att jobba med Robert Bergh, säger han.

Han har coachat skidåkerskan Anna Olsson till OS-guld i Turin.

Hjälpt skidskyttestjärnan Helena Ekholm till VM-guld.

Och coachar skidstjärnan Johan Olsson som tagit sex OS-medaljer och sju VM-medaljer.

Förutom det har den mentala tränaren, personliga coachen och inspiratören, som Stig Wiklund beskriver sig själv, samarbete med flera av trav-Sveriges största profiler.

Han har jobbat med Travets Talanger, Stig H Akademin, Trav Gävleborg, Norrtravet med flera.

”Är världsledande i det här”

Allt startade med Robert Bergh, för drygt tio år sedan.

– Jag har jobbat med Robert Bergh sedan 2004, precis lika länge som med skidåkaren Johan Olsson. Båda var i ”början” av sina karriärer då, ingen av dem var så framgångsrik. Det Robert var ute efter då var att lyfta fram medarbetarna och få till en bra arbetsplats, det var Robert väldigt tidig med, säger Stig Wiklund till Trav365.

Samarbetet med Bergh satte igång en snöbollseffekt och därefter har flera svenska travtränare, bland andra Jörgen Westholm, börjat jobba med Wiklund.

– Robert är världsledande i det här, det finns ingen travtränare i världen som systematiskt tar hand om personalen, som han gör. Han har blivit Årets tränare två gånger i Sverige, det är ingen slump.

Vad tyckte travfolket om det här med mental träning från början?

– I början ryckte de flesta inom travet på axlarna åt det här och tyckte det var flummigt. Nu är det tvärtom. Det ringer väldigt många, men jag hinner tyvärr inte hjälpa alla.

”Alltid gått sina egna vägar”

Vem har varit störta utmaningen att jobba med inom travet?

– Det har varit Robert Bergh. Han är väldigt speciell som person. När man känner Robert, som jag gör nu, så vet man att han är en varm och fin människa, men det var inte första intrycket man fick. Han framstod som tuff och nästan lite flåbusig. Det har varit en jäkla utmaning att jobba med honom, men det har varit helt fantastiskt. Han har alltid gått sina egna vägar, men jag har sagt att det måste ske på ett kontrollerat sätt, och där har vi varit lite oense ibland. Men vi har alltid haft bra dialoger och respekt för varandra. Robert påminner en hel del om Johan Olsson, de går sina egna vägar, ibland på både gott och ont.

– Både Johan och Robert tvivlade på det här mentala konceptet. För mästerklass, det bygger på medvetna val och disciplin, men det är inte så lätt att säga det till entreprenören. Det har varit en utmaning för både Johan och Robert.

”Typiska världsmästarattityder...”

Att försöka hjälpa två extrema vinnarskallar som Robert Bergh och Johan Olsson har gjort Wiklund osäker både en, och två gånger.

– Det har även varit lärorikt för mig att jobba med de här personerna. Som inte är där man vill att de ska vara. Det har inte varit lätt alla gånger. Och det har hänt att jag har tvivlat på mig själv. Klarar jag det här? Har jag de mentala verktyg som krävs?

– Robert och Johan har typiska världsmästarattityder. Man får en viss erfarenhet när man jobbat med personer som totalt har tagit 35 OS- och VM-medaljer, varav elva varit guld, då vet ungefär vad som krävs.

En annan travstjärna som valt att ta hjälp med den mentala biten är kusken Johnny Takter.

– Takter är en filosofisk och djup person. Han har varit väldigt självkritisk så utmaningen med honom är att få honom att se det positiva, möjligheterna. Han är en väldigt fin människa och väldigt trivsam att jobba med. Det är ett stort hjärta i honom.

Wiklund: ”Lika spännande varje gång”

I och med arbetet tillsammans med några av travsportens största profiler så har Stig Wiklund blivit hästbiten.

Han har ägt hästar tillsammans med bland andra Henrik Zetterberg, Peter Forsberg, Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr.

Hur många hästar är du med och äger?

– För många, enligt min fru, ha ha. Jag deläger 22 travhästar. Jag har inte ångrat mig en gång, jag tycker det är fantastiskt roligt. Vi har hästarna hos fem-sex olika tränare, och jag trivs väldigt bra med det. Jag kan verkligen rekommendera folk att bli hästägare. Man behöver inte ens gilla trav i grunden, om man gillar att nätverka, göra affärer så är det jättebra, kanonkul! Och det är lika spännande varje gång man har häst till start. Oavsett om det är kallblod, varmblod, på Dannero, Solvalla eller på Vincennes.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln