Topptränaren fast i stor dopningshärva

Av: Christoffer Wickman, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Bo Westergård.
Foto: KANAL75
Bo Westergård.

Topptränaren Bo Westergård är i rejält blåsväder.

Nyheten om att hans häst Kijafa testats positivt för dopning slog ned som en bomb i förra veckan.

Nu avslöjas ytterligare tre hästar som testats positivt för dopning hos travtränaren.

Det var i förra veckan som den danske topptränaren, hemmahörande i Norge sedan 2014, Bo Westergård skakades av ett dopningsfall.

En av hans hästar, Kijafa, testades positivt för dopning.

Under måndagen fick skandalen ytterligare vind i seglen.

Enligt den norska travsajten tgn.no har ytterligare tre hästar hos Bo Westergård testats positivt för dopning. Alla för samma substans – DMSO.

Oanmält besök på gården

Provtagningar utanför tävlingsbanan ökar inte bara i Sverige, utan även i våra nordiska grannländer. Det var i april som den norska dopningpolisen gjorde ett oanmält besök på travtränaren Bo Westergårds gård. Där tog man provtagningar på flera av stallets hästar, bland annat fyra hästar som tre dagar senare skulle starta på norska V75. En av dessa fyra hästar vann sitt lopp, travhästen Kijafa, och när man i efterhand analyserade dennes provtagningar visade det sig vara positivt. Den nyheten kom i förra veckan.

50-60 gånger högre än tillåtet

När hästen Kijafas dopningsprov var positivt, valde man att även kontrollera provtagningarna för de tre andra hästarna som startade samma V75-dag som Kijafa, och nu har även de provtagningarna kommit. Samtliga hästars prov är positiva, och alla har testats positivt för samma substans, DMSO. Proverna har legat 50 till 60 gånger högre än det tillåtna värdet, på samtliga hästar.

Hästarna det gäller är förutom Kijafa, Deweyscamper, Jaccaroo och Punktum Skalflex. Alla fyra hästar är nu belagda med startförbud till vidare och nu går utredningen vidare med att B-proverna ska analyseras.

Bo Westergård har bland annat vunnit Dansk Travkriterium, norskt kallblodsderby 2011 och 2012, Copenhagen Cup 2012, Oaks revanschen 2011 och 2013, Harper Hanovers lopp 2013, samt en rad V75-segrar både i Sverige och Norge.

Trav365 har sökt Bo Westergård.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN