Här landar stjärnan – orsakade hysteri

1 av 5
TRAV

NORRKÖPING. Elitloppshästen Resolve orsakade hysteri när han landade i Sverige.

1000-tals nyfikna Norrköpingsbor orsakade trafikkaos när jumbojeten landade.

– Man blir som ett barn, det här är så kul, säger Elitloppsgeneralen Markus Myron.

För första gången någonsin flögs amerikanska stjärnhästar in till Sverige med direktflyg till Elitloppet. Och hästarna slog rekord direkt när de landade klockan 22.47på Norrköpings flygplats. Den över 300 ton tunga Boeing 747:an är det största plan som någonsin landat i Norrköping. Hästarna och jätteplanet välkomnades av såväl Elitloppsgeneralen Markus Myron som ett stort uppbåd med 1000-tals nyfikna Norrköpingsbor samt 30 fotografer. Runt flygplatsen så var det kökaos med nyfikna Norrköpingsbor.

– Planet är jätteviktigt, utan det hade vi inte fått hit världsstjärnor som Resolve och Pinkman. Det är otroligt häftigt att vara på plats, det är första gången vi har ordnat ett direktflyg. Nu har de möjlighet att konkurrera på lika villkor som de europeiska hästarna. Jag är förvånad att det är ett så enormt intresse, det är kö i hela Norrköping för att se planet landa, säger Elitloppsgeneralen Markus Myron.

Lastade ut boxarna

Efter att piloterna satt ner jumbojeten med en distinkt duns på asfalten lastades boxarna med världsstjärnorna ut ur flygplanet och vidare till veterinärstallet på flygplatsen. Den ena hästen är Pinkman, fyraåringen som vann världens största treåringslopp Hambletonian ifjol och är jättefavorit i fyraåringseliten på söndag.

Den andra världsstjärnan är Resolve som sprungit in 7,7 miljoner kronor under karriären. Hästen som kan ge Åkes Svanstedt hans tredje Elitloppsseger. Från spår 2 i första försöket ska han och stjärnkusken nå finalen på Solvalla inför 30 000 travfans.

– Allt har flutit på bra. Resolve är så lugn och härlig att resa med. Jag blev lite nervös innan landningen då piloten sa att det skulle bli en tvärnit då landningsbanan är så kort. Det luktade lite bränt, säger Åke Svanstedts andretränare Lucas Wallin, 23.

Besiktigas av veterinär

Med på planet fanns också duktiga hästarna Opulent Yankee, Lindys on Fire och Floyd, som ska agera outrider på Solvalla, en sorts säkerhetshäst. Innan hästarna får åka vidare mot Stockholm ska de besiktigas av veterinär.

Efter att veterinären kollat upp hästarna så transporteras de vidare till Stig H Johanssons träningscamp Stora Alby i Upplands Väsby norr om Stockholm.

– Jag kommer att jogga Resolve lite lätt varje dag, på fredag kommer Åke Svanstedt och kör sista jobbet. Jag har stora förhoppningar inför Elitloppet, det var mycket skriverier om att det sista loppet i USA inte var bra. Men jag tror att två heat passar honom perfekt, säger Lukas Wallin.

ARTIKELN HANDLAR OM