”Han är bästa spiken – men inte favorit...”

Foto: Kanal75
Michael Carlsson.
TRAV

Bästa spiken i söndagens V75-omgång är inte favorit.

Han heter Uncle Lasse och ­käkar upp Pinkman till frukost.

Resolve och Svanstedt vinner det första Elitloppsförsöket och så har vi råd att gardera Nuncio.

Däremot är han bombklar

i finalen.

Vi vänder på steken och börjarmed V75-avslutningen där vi hittar omgångens bästa spik. Uncle Lasse har sett formidabel och okörd ut vid sina segrar och att han snubblade sig i galopp i Kungapokalen tar jag inte så hårt på.

Örjan Kihlström låter det inte hända igen och bakspår i ett relativt litet fält gör inte så mycket då det är flera gasglada kuskar på startsnabba hästar i det främre ledet.

Det kommer att gå undan men det gör det även när Uncle Lasse kommer farande över upploppet och vinner.

Favoriten Pinkman då? Formlös är att ta i, men det har inte gnistrat någon superform om hästen i hans två starter i USA i år. Annars är det en fantastisk häst som vann Hambletonian och har tjänat över 20 miljoner kronor. Men här kommer han att få pisk av sin före detta stallkamrat.

Råd att gardera

Min initierade källa som redan i vintras sa att Örjan Kihlström kommer att köra Nuncio i Elit­loppet hade rätt. Tyvärr gick det inte att få det bekräftat tidigare. Samma källa säger nu att det blir barfota runt om och helstängt huvudlag i finalen. Där känns Nuncio stenklar och jag rättar in mig i ledet som många andra.

Däremot har vi råd att gardera hästen i försöket och det är inte omöjligt att Royal Fighter och Jennifer Tillman kan upprepa vad de gjorde i förra årets Elitloppsförsök när de vann. Läget med innerspår är smaskens för den startsnabbe ­travaren och Tillman har tydligt deklarerat att hon kör i spets.

Stjärntränaren och storloppsmästaren Fabrice Souloy har med sin hypersnabbe Un Mec d’Heripre och han får bli tredje strecket på systemet. Souloy säger att det är den bästa häst han har haft i träning.

I det första försöket kommer Åke Svanstedt att täppa till truten på de belackare som tyckte att Resolve såg kantig ut när han i suverän stil bombade hem Elitloppet Playoff på The Meadowlands. Nu blev ju hästen diskad för att ha kört innanför tre pinnar av bangränsen och gick miste om 75 000 dollar. När Svanstedt ringde upp mig i måndags kväll meddelade han att Resolve känns ännu vassare med loppet i kroppen och har gått framåt mycket.

Han tycker att hästen är lika stark och snabb som Gidde Palema och tål att gå flera speeder i loppen. Och Gidde Palema vann Elitloppet från dödens.

Man vet dock aldrig hur en lång resa från USA sätter ner hästarna, även om de reste ståndsmässigt i direktflyg och allt har gått bra så här långt. Är barnsligt förtjust i Propulsion och dennes uppvisningar och han får därför göra sällskap Resolve på systemet liksom Timoko som har varit dunderbra och aldrig upphör att imponera.

Fyra raka segrar

Makethemark har varit suverän och är obesegrad i år i fyra raka segrar. Han kan förstås vinna V75-inledningen men här vill jag kraftigt varna för Borups Powerful. Hästen har sett smällfin ut i de senaste starterna och är snabb ut. Björn Goop är en jäkel att få fart på hästarna och jag vill se en Borups Powerful i spets ta emot Makethemark. Då är i alla fall jag glad över att ha en markering på systemet för den Tomas Malmqvist-tränade treåringen.

Spitcam Jub är härligt bortglömd på strecken i skrivande stund och jag vill slå ett slag för honom i V75-2. Senast blev det galopp under tuff körning men gången innan var han jättefin vid V75-segern i Finland och det var välförtjänt efter flera tappra insatser innan dess. Kan få spets bland starttröga konkurrenter.

Vitter är min vinnare i Elit­kampen efter hans enorma lopp

i dödens senast när han tog tredje raka.

Helgens bedövare?

Alan Wadd.

Kolla loppet senast.

Ostreckad nu.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 5–6–1 (9–7)

V75-2: Alla 15 hästarna (7–8)

V75-3: 2–3–4 (5–6)

V75-4: 2–1–4 (3–6)

V75-5: 4–1–8–9 (11–3)

V75-6: 5–4–9 (2–1)

V75-7: 10 Uncle Lasse (2–1)

4 860 rader/2 430 kronor

Michael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM