Sötchocken på stjärnans gård

avDaniel Söderbäck

TRAV

Fick tillökning – efter dramatik: ”Slängde mig i bilen”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Här är de små lammpojkarna som räddades av Maycon Vinborg hemma på Lutfi Kolgjinis gård.

Stjärntränaren Lutfi Kolgjini har fått tillökning hemma på gården.

Efter stor dramatik kunde de två små lammpojkarna räddas av ett livshotande felläge.

– Jag såg direkt vad problemet var när jag kom dit, säger fårexperten Maycon Vinborg.

Mosaique Face, Pasithea Face och Princess Face. Ja, det är några av stjärnhästarna som strosar omkring på Lutfi Kolgjinis gård hemma på Vomb i Skåne.

Men, de är inte ensamma. Under lördagen fick gården tillökning – efter dramatik. Den här gången var den ingen häst, det var en av gårdens tackor som skulle lamma. På väg ut var två små lammpojkar. Läget för de små lammen var dock kritiskt då de låg i felvänt läge och inte kunde komma ut med mammans egna krafter. Felläge är ofta livshotande för lammen om inte tackan får hjälp. Det kan handla om ett ben som ligger fel eller att lammet kommer med rumpan före. Då måste man gå in med handen och vända lammet rätt.

”Förstod direkt”

Räddaren blev fårexperten Maycon Vinborg, som sedan ett år tillbaka hjälper Lutfi Kolgjini med fåren.

”Dagens jobb var på Kolgjinis gård, där vi hjälpte dessa två fina pojkar som låg i felläge”, skrev Maycon på Facebook under lördagen.

För Trav365 utvecklar lördagshjälten sin insats.

– Jag fick ett samtal från gården och när de förklarade hur tackan betedde sig så förstod jag direkt att lammen låg i fel position, säger Maycon, som hjälpt till att förlösa 15 000 lamm.

Betar med hästarna

– Jag slängde mig i bilen och när jag kom fram så puttade jag lammens ben i rätt position för att hjälpa dem. Mamman tog hand om den första och efter tio minuter kom den andra också ut, säger han.

Fåren på gården hemma hos Lutfi Kolgjini betar tillsammans med hästarna, och djuren trivs med varandra.

– Jag tycker om att ha djur. De går tillsammans med hästarna och betar. Det som inte hästarna äter, äter fåren upp. Det hjälper för att hålla nere parasittrycket bland annat. Det är bra att ha får och hästar tillsammans, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.