Trav

Riordan: ”Dåligt för mitt rykte...”

Av: 

Erik Pettersson

Jerry Riordan.
Jerry Riordan.

TRAV

Halmstadproffset Jerry Riordan är under lupp av Svensk Travsports dopningkontrollanter.

Senaste veckan har fem av hans hästar testats.

Nu reagerar tränaren mot sitt eget förbund:

– De testade två av de långsammaste hästarna i Sverige. Det finns ingen logik i det, säger han till Trav365.

Fyra hästar i torsdags förra veckan och en på Halmstadtravet i måndags, något som Sydsvenskans ”Hästbloggen” rapporterade om i tisdags och som Svensk Travsport hade med i sin resultatlista efter måndagens tävlingar.

Totalt har fem av proffstränaren Jerry Riordans hästar blivit dopningstestade på bara några dagar.

Obefogat enligt honom själv.

– Det finns ingen anledning till det. Om de hade haft en anledning så hade jag förstått, men nu? De kom till stallet och tog blodprov, sedan kunde jag läsa på travsports hemsida att de testat fyra hästar hos mig, då tänker folk att något är på gång. Det stod att det var specialkontroll från ST. Jag förstår inte? Varför får de det till att det är någon utredning. De kommer säga ”de tog honom inte” när det är klart. Inte att jag är oskyldig, säger Riordan och fortsätter:

– Hästarna kommer att testa negativt, det kan jag berätta.

”Irriterande”

Riordan känner sig orättvist behandlad av Svensk Travsport.

På de åren han har varit i Sverige har förbundet varit ihärdiga på att testa just hans hästar.

– Det är irriterande att någon eller några inte har något bättre för sig att starta ryktesspridning om mig. Det är dåligt för mitt rykte.

– Jag ser ingen anledning till ST:s prover. De testade två av de långsammaste hästarna i Sverige. Det finns ingen logik i det.

Tränaren menar att hans hästar testas hela tiden och att ingen, hittills, har testats positivt.

Därav tycker han ST:s dopningoffensiv mot honom är överdriven.

– Jag har unga svenskar som jobbar i stallet. Skulle jag göra något så skulle alla i sporten få veta det via Facebook dagen efter. Mina hästar blir testade hela tiden. Till och med kvalhäst en gång, men de har aldrig testat positivt.

”Borde ju vara positivt för honom...”

Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlmann säger så här om besöken i Halmstad:

– Alla möjliga tränare i Sverige förekommer i rykten som mer eller mindre trovärdiga. Många gånger gör vi provtagning då, antingen frias dem eller så får vi fram att de håller på med något fuffens, säger han till Trav365.

– Vi tog fyra prover på Riordans hästar ”out of competition” i torsdags förra veckan, och så testades en häst i måndags på Halmstadtravet. De proverna är inte analyserade än, det tar några veckor. För Riordans del borde det ju bara vara positivt, då han får provsvaren och de är negativa, då får han ju slut på snacket.

Anledningen till besöken hos Jerry Riordan är externa uppgifter som har kommit in, och som bedömts så pass troliga att ST agerat.

– Vi får värdera alla uppgifter som kommer in, oavsett vilken tränare det gäller. Sen vår vi göra en bedömning. Vi springer naturligtvis inte på alla bollar. Vi får in en del helt anonyma tips, helt utan substans.

– Men det är framförallt när det börjar gå väldigt mycket rykte om någon och det snackas på stallbackarna, då vill vi stämma i bäcken och kolla upp det.

Vad säger du om att Riordan tycker sig vara orättvist behandlad av er?

– För tre år sedan var Göran Åkerström på plats i Riordans stall och testade flera hästar, efter det har han inte drabbats mer än någon annan tränare i landet, säger Göran Wahlmann på Svensk Travsport.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!