Mejla

Erik Pettersson

”Vilket föredöme, behöver fler som dig”

Expertens rubriker efter V75 på Åby: ”Kör på, David”

David Persson och Georgia Am.
David Persson och Georgia Am.

V75 på Åbytravet.

Här är Erik Petterssons tre punkter.

1. Amatörtränarens succé

David Persson, amatören med licens på Axevalla, har ”bara” 14 hästar på sin träningslistan. Men han firar stora framgångar på travbanorna. Han har redan tagit tre V75-segrar (!) under 2021 och fler lär komma. Under lördagen ryckte han skorna på Georgia Am, som han ganska nyligen fick in i träning, för första gången. David, som är väldigt informativ till spelarna, valde att värma hästen utan skor. Dels för att själv få en känsla, men också för att spelarna skulle kunna bedöma henne utan skor. Hörde jag föredöme?

Stefan Persson körde i loppet, skickade stoet, som egentligen skulle gå till avel, till ledningen. Väl där krigade Georgia Am hela vägen in och vann knappt men säkert. Fin insats av häst, kusk - men framförallt tränare. Kör på, David, vi behöver fler som dig!

2. Norske hästens uppvisning

Magnus A Djuse var bestämd. Han skulle till ledningen med Floris Baldwin, men fick ge sig i första svängen. Magnus, rutinerad som han är, trots sin ringa ålder, fick ingen panik – tog upp – och körde till i ett senare skede och satte favoriten i spets. Väl där fick han krypköra en bit. En finess är när Djuse, på Kihlström-manér, släppte Speedy Face en halv längd förbi sig i sista sväng, samtidigt som han tog upp hästen på bettet rejält för att gjuta mod. Fint! Sedan lät han hästen sticka på upploppet. Han var okörd, eller i alla fall snudd på, på 1.10,8.

Snabbast på svensk mark i år. Här har Trond Anderssen att åka med. Han är inte så mycket sämre än Ecurie D. Inte på 1 600 meter.

3. Danske talangen körde smart - i fartfesten

Nicklas Korfitsen. Lägg det namnet på minnet. Är inte det dansk travsports framtid, då fattar jag ingenting. Han skickade Zaffiro Jet till ledningen i V75–7. Men det gick i våldsamt tempo första hundra metrarna, och han släppte ledningen till favoriten Dark Roadster. Väl i rygg ledaren kunde kusken sitta och mysa och när open stretchen uppdagades så avgjorde Zaffiro Jet och Korfitsen enkelt. Vaken styrning av en duktig kusk. All heder också till Upper Face och Adrian Kolgjini som fick göra jobb i andraspår - och som blev avslagen på ”snikspåret”. Adrian var lack. Det hade jag också varit...

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN